1. Ароматний супчик з копченою куркою і плавленим сирком
- копчене стегно – 300 гр
- плавлений сир – 3 ст. л. (у мене віола)
- картопля – 3 шт
- морква – 1 шт
- ріпчаста цибуля – 1 шт
- зелень кропу – для подачі
- сіль і спеції – за смаком
- рослинна олія – для смаження
- Зварити стегенце, вийняти з бульйону розібрати на волокна і перекласти назад в бульйон;
- Далі додати нарізану кубиками картоплю і дрібно нарізану моркву (або натерта на тертці);
- Ріпчасту цибулю обсмажити до золотистого кольору і додати в суп;
- Слідом плавлений сир;
- Варити на маленькому вогні хвилин 15 – 20 і більше до готовності і повного розчинення сиру.
При подачі посипати дрібно нарізаним кропом або іншою улюбленю зеленню. Смачного!!
2. Гороховий суп з мисливськими ковбасками та сиром
- Горох – 1 стакан
- Картопля – 3 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчаста цибуля – 1 шт
- Ковбаски мисливські – 5 шт
- Плавлений сир – 1 шт (або 2 стол ложки)
- Зелень – за бажанням
- Сіль і спеції – за смаком
- Рослинна олія – для смаження
- Розрахунок на – 3 літри
- Горох замочити на 2 години або на ніч;
- У киплячу підсолену воду висипати горох, варити хвилин 30 постійно знімаючи піну, додати картоплю.
Зробити зажарку:
- Ріпчасту цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці (або дрібно нарізати) обсмажити майже до готовності, додати нарізані кружальцями ковбаски;
Додати зажарку до гороху з картоплею і плавлений сир і варити до повного розплавлення сиру.
При подачі посипати зеленню. Смачного!!!
3. Гороховий суп з куркою і грибами
- Куряче філе – 300 гр
- Гриби – 150 гр (у мене печериці)
- Горох – 0, 5 склянки (заздалегідь замоченого у воді на ніч)
- Картопля – 2 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчаста цибуля – 1 шт
- Гірчиця – 1 чайна ложка
- Куркума – на кінчику чайної ложки (за бажанням, для більш жовтого кольору)
- Рослинна олія – для смаження
- Сіль і спеції – за смаком
- Зелень – для подачі
- Горох разом з курячими грудками відправити вариться в підсолену киплячу воду хвилин на 30 і більше;
- Грудку нарізати на невеликі шматочки;
- Картоплю нарізати кубиками і перекласти в бульйон до гороху з курячою грудкою і варити хвилин 15 і більше.
Зробити зажарку:
- Моркву натерти на тертці (або нарізати маленькими шматочками) ріпчасту цибулю нарізати маленькими кубиками;
- Обсмажити овочі до рум’янцю, додати гриби і гірчицю і тушкувати на маленькому вогні хвилин 5;
- Перекласти готову зажарку в бульйон разом з куркумою, сіллю і перцем.
Варити суп ще хвилин 10, вимкнути і дати супу настоятися.
При подачі посипати свіжою зеленню. Смачного!!
4. «Харчо» з куркою
- Куряча грудка – 300 гр
- Морква – 1 шт
- Ріпчаста цибуля – 1 шт
- Рис – 100 гр
- Часник – 3 зубчики
- Томатна паста – 2 стіл ложки
- Сіль і спеції – за смаком
- Зелень – невеликий пучок
- Олія – для смаження
- Розрахунок – на 3 літри
- Курячі грудки нарізати на шматочки;
- Рис відварити разом з курячими грудками в підсоленій воді;
- Моркву натерти на крупній тертці (або порізати кружальцями);
- Ріпчасту цибулю нарізати маленькими кубиками;
- Моркву і ріпчасту цибулю обсмажити, додати томатну пасту, подрібнений часник, дрібно нарізану зелень і трохи потушити;
- Додати зажарку в суп з сіллю і спеціями;
- Як суп закипить його вимкнути і дати супу настоятися хвилин 10.
При подачі посипати суп зеленню. Смачного!!!
5. Томатний суп з м’ясними фрикадельками і нутом
- Яловичий фарш – 400 гр
- Нут – 1 стакан (заздалегідь замочений у воді)
- Картопля – 3 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчаста цибуля – 1 шт
- Часник – 3 зубчики
- Болгарський перець – 1 шт (невеликий)
- Томатна паста – 2 стіл ложки
- Рослинна олія – для смаження
- Сіль і спеції – за смаком
- Розрахунок на – 4 літри
- Зварити нут в підсоленій воді до готовності;
- Сформувати з фаршу невеликі фрикадельки і акуратно додати їх вариться до нуту.
Зробити зажарку:
Ріпчасту цибулю і моркву нарізати маленькими кубиками і обсмажити. Додати дрібно нарізаний болгарський перець і часник з томатною пастою, протушкувати під кришкою на маленькому вогні хвилин 10 (помішуючи щоб не підгоріло).
Викласти зажарку до вареного нуту і фрикадельок. Додати картоплю натерту на крупній тертці, посолити поперчити, як суп закипить варити його на маленькому вогні хвилин 20, потім вимкнути і дати супу настоятися хвилин 10.
При подачі посипати зеленню. Смачного!!
6. Солянка з грибами
- Яловичина – 300 гр
- Ковбаси копчені – 200 гр
- Шинка – 200 гр
- Цибуля ріпчаста – 1 шт
- Гриби – 200 гр (у мене лісові опеньки, заздалегідь відварені)
- Огірки солоні – 2 шт
- Оливки – 150 гр (без кісточок)
- Помідори – 2 шт
- Томатна паста – 2 стіл ложки
- Сіль і спеції – за смаком
- Рослинна олія – для смаження
- Лимон – 1 шт
- Розрахунок на 3 – 3, 5 літра
Зварити в підсоленій воді бульйон з яловичини, м’ясо вийняти нарізати на невеликі шматочки і назад перекласти в каструлю, разом з грибами і спеціями.
Зробити зажарку:
Ріпчасту цибулю нарізати, обсмажити до золотистого кольору, додати нарізану шинку і копчену ковбасу, обсмажити все разом хвилин 5, додати нарізані помідори без шкірки і томатну пасту, варити все під кришкою на маленькому вогні хвилин 10.
Перекласти зажарку в яловичий бульйон і додати нарізані огірки і оливки, довести до кипіння, вимкнути і дати солянці настоятися хвилин 20.
При подачі в кожну тарілку покласти скибочку лимона. Дуже смачно зі сметаною і подрібненою зеленню.
Смачного!!
7. Курячий суп з сирними галушками і зеленим горошком
- Грудка куряча – 300 гр
- Морква – 1 шт
- Картопля – 3 шт
- Зелений горошок – невелика жменя (у мене свіжий)
- Ріпчаста цибуля – 1 шт
- Сир – 50 гр
- Яйце – 1 шт
- Борошно – 4 ст. л. (може більше або менше, все залежить від борошна)
- Сіль і спеції – за смаком
- Рослинна олія – для смаження
- Зварити бульйон з курячих грудок в підсоленій воді, розібрати грудку на волокна і назад закинути в бульйон;
- Картоплю нарізати кубиками, перекласти в бульйон.
Зробити зажарку:
- Обсмажити дрібно нарізану цибулю і нарізану моркву (або натерту на тертці);
- Додати зажарку в суп, сіль і спеції і варити майже до готовності.
Зробити сирні галушки:
- Сир натерти на дрібній тертці, додати яйце, перемішати і поступово додати борошно невеликими порціями, замісити так щоб злегка липнуло до рук і скачати в невеликі кульки.
Додати галушки разом із зеленим горошком і варити ще хвилин 10, накрити кришкою і дати супу настоятися хвилин 5.
Смачного!!
8. Курячий суп з яєчними млинцями
- Куряча грудка – 300 гр
- Яйця – 3 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчаста цибуля – 1 шт
- Картопля – 2 шт
- Сіль і спеції – за смаком
- Рослинна олія – для смаження
- Зварити бульйон з курячих грудок в підсоленій воді, нарізати грудку на невеликі шматочки, перекласти її назад в бульйон;
- Додати в суп картоплю нарізану кубиками.
Зробити зажарку:
Моркву натерти на крупній тертці а цибулю нарізати маленькими кубиками, обсмажити овочі.
- Додати зажарку в суп і поварити хвилин 15;
- Яйця збити з невеликою кількістю солі і перцю, обсмажити з двох сторін як млинці (розрахунок 3 яйця – три млинці);
- Яєчні млинці злегка остудити і нарізати соломкою, додати їх до супу, як суп закипить зняти з плити і дати настоятися хвилин 10.
Посипати подрібненою зеленню і подавати до столу. Смачного!!!
9. Фінський суп з лососем і вершками
- Суповий набір з лосося – 300 гр (голови, хребти, хвости)
- Філе лосося – 300 гр
- Картопля – 3 шт
- Морква – 1 шт
- Ріпчаста цибуля – 2 шт
- Вершки нежирні – 1 стакан
- Сіль і спеції – за смаком
- Розрахунок – на 3 літри
- Суповий набір відправити вариться з цілою цибулиною, як закипить постійно знімати піну;
- Суповий набір вийняти з бульйону;
- Бульйон процідити, повернути на плиту, як закипить додати картоплю нарізану маленькими кубиками, дрібно нарізану цибулю і моркву;
- Як бульйон закипить додати нарізаний лосось, сіль і спеції;
- Варити хвилин 20 постійно знімаючи піну;
- У самому кінці варіння влити вершки, довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися хвилин 20.
Смачного!!
10. Шурпа з яловичини
Шурпа це східний, густий і дуже наваристий суп, найкраще його варити в казані, м’ясо брати на кістці, для насиченості. Суп виходить дуже смачним. Рецептів я знайшла дуже багато, але вирішила зупиниться на цьому і не пошкодувала
- Яловичина на кістці або м’якоть і реберця – 800 гр
- Ріпчаста цибуля – 2 шт
- Помідори без шкірки – 3 шт
- Морква – 2 шт (середнього розміру)
- Болгарський перець – 2 шт (бажано різного кольору)
- Картопля – 6-7 шт
- Часник – 5 зубчиків
- Гострий перець – 1 шт
- Томатна паста – 1 стіл ложка з гіркою
- Зелень – петрушки, кінзи (за смаком)
- Рослинна олія – для смаження
- Спеції та сіль за смаком
- Розрахунок – на 5 літрів
- М’ясо нарізати середніми шматками і відправити смажиться прямо в казан (якщо немає казана, то можна приготувати в мультиварці або окремо посмажити на сковороді) обсмажити з двох сторін на сильному вогні, додати моркву нарізану кружальцями і цибулю півкільцями, все разом протушкувати, довести овочі до м’якості;
- Додати воду і томити близько 1 години (не забуваючи знімати піну);
- Тим часом, начистити картоплю і перець болгарський (гострий поки чіпати не треба);
- Час підійшов, треба закладати і інші овочі;
- Картопля, болгарський перець і помідори нарізати досить крупно і відправити до бульйону не забуваючи посолити і додати різноманітні спеції, довести до кипіння, додати томатну пасту, нарізаний часник і гострий перець цілком (не розрізаючи його).
- Накрити кришкою, зменшити вогонь на мінімум, щоб злегка кипіло і варити 1 годину;
- Після того як час минув, дуже акуратно вийняти гострий перець і посипати зеленню і варити ще хвилин 5.
При подачі хто любить по гостріше, нарізати маленькими шматочками прямо в тарілку пекучий перець (але не весь звичайно) і посипати зеленню. Смачного!!!