Про те, якими мають бути сирники, можна сперечатися вічно: одні вважають, що вони повинні бути щільними, інші – що, навпаки, повітряними і м’якими, хтось вважає, що сирники неодмінно повинні бути круглими і пухкими, а хтось з дитинства звик до плоских, схожим на оладки. Ми не хочемо сперечатися про те, якими сирники повинні бути насправді, тому зібрали п’ять рецептів сирників на будь-який смак.
Сирники з рікоти з бананом
складові
- Рікота – 500 г
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Цукор – 3 ст. л.
- Сіль – 3 г
- Банан – 2 шт.
- Вершкове масло для смаження
ДЛЯ ПРИКРАС
- Цукрова пудра
- м’ята
- Мед (за бажанням)
рецепт
- До Рікоти додаємо жовток, борошно, цукор, сіль і ретельно перемішуємо.
- Формуємо биточки по 60 грам, обвалюємо у борошні.
- На попередньо розігріту сковороду викладаємо сирники і обсмажуємо до золотистої скоринки з кожного боку.
- Потім відправляємо підсмажені сирники в духовку і випікаємо 5 хвилин при 180 градусах.
- Викладаємо на тарілку сирники, поруч нарізаний банан, зверху посипаємо цукровою пудрою і прикрашаємо гілочкою м’яти.
Класичні сирники з ваніллю
складові
- Сир 9% жирності – 250 г
- Яйце – 1 шт.
- Жовток – 1 шт.
- Цукор – 3 ст. л.
- Борошно – 80 г
- стручок ванілі
рецепт
- Змішати сир, яйце, один жовток і цукор, добре перемішати.
- Додати до маси борошно і перемішати до одноманітності без грудок.
- Додати вміст стручка ванілі.
- Зліпити невеликі кульки і придавити їх ложкою.
- Випікати на розігрітій сковороді на невеликій кількості вершкового масла до золотистої скоринки.
Сирники c лимонним кремом і ягодами
складові
- Сир 9% жирності – 60 г
- Сир 18% жирності – 60 г
- Жовток – 1 шт.
- Борошно – 10 г
- Сіль – 1 г
- Цукор – 2 г
- Ягоди (полуниця, малина, лохина, ожина) – по 5 г
МАЛИНОВИЙ СОУС (30 г на порцію)
- Пюре з малини – 50 г
- Цукор – 5 г
ЛИМОННИЙ КРЕМ (100 г на порцію)
- Сік лимона – 50 г
- Вершкове масло – 20 г
- Цукор – 10 г
- Желатин – 2 г
- Яйце – 1 шт.
- Вершки 33% – 100 г
рецепт
1.МАЛИНОВИЙ СОУС. Пюре з малини і цукор помістити в сотейник і виварювати протягом 5 хвилин до консистенції соусу.
2. ЛИМОННИЙ КРЕМ. У сотейник помістити свіжовичавлений сік лимона, цукор і вершкове масло. Кип’ятити на малому вогні протягом 3 хвилин, потім зняти з плити і акуратно додати яйце, збиваючи все віночком. Сотейник поставити назад на плиту на малий вогонь і вимішувати ще протягом хвилини. Після цього знову зняти з плити і додати желатин, перемішати. Отриману масу процідити через сито, коли вона охолоне, через 5 хвилин додати вершки. Після цього помістити в сифон. У домашніх умовах можна прибрати масу в холодильник (хвилин на 10, щоб застигла) і після цього ложкою викласти на тарілку.
3. СИРНИКИ. Всі інгредієнти змішують руками, після чого сформувати кульки по 50 грам, покласти їх в холодильник на 3-4 хвилини, щоб сир застиг. Потім на робочу поверхню, посипану борошном, викласти кульки, обкатати їх в борошні і надати форму лопаткою, злегка натиснувши на них зверху. Після цього поставити сирники в холодильник на 5 хвилин. Потім обсмажити їх з двох сторін на сковорідці на суміші рослинної олії (5 г) і вершкового масла (3 г). Після цього помістити їх в духовку на 7 хвилин при температурі 180 градусів і вентиляції 50% (або без вентиляції) на 8-9 хвилин.
4. ПОДАННЯ. На тарілку викласти готові сирники. Поруч розкласти ягоди, заправлені малиновим соусом, і лимонний крем, посипаний зверху невеликою кількістю цедри лайма.
Сирники з тофу
Шеф-кухар ресторану Fresh Катерина Агапова
складові
- Сир тофу – 300 г
- Тростинний цукор – 40 г
- стручок ванілі
- борошно
- Ложка кукурудзяної олії
рецепт
1.Старайтесь знайти сир тофу щоб він був м’який, так як це допоможе вашим сирникам бути більш повітряними! З’єднуємо тофу з цукром, додаємо насіння ванілі, добре перемішуємо і формуємо наші сирники.
2. Занурюємо кожен сирник на секунду в невелику кількості борошна і смажимо на кукурудзяній олії до золотистої скоринки.
3. Викладаємо готові сирники на тарілку і подаємо з сметаною і свіжими ягодами.
Кульки з сирників у фритюрі
складові
- Сир – 250 г
- Борошно – 50 г
- Цукор – 50 г
- Сіль – 1 г
- Ваніль – 1/4 стручка
- Яйце – 2 шт.
рецепт
- Яйця збити з цукром, додати сіль і “нутрощі” палички ванілі.
- Змішати сир з яєчною сумішшю і, поступово додаючи просіяне борошно, замісити тісто для сирників.
- Покласти в холодильник на годину.
- Є два варіанти смаження – на сковороді або у фритюрі у вигляді кульок.
- У будь-якому випадку попередньо сирники обваляти в борошні.
- Готові сирники подають зі сметаною, свіжою полуницею, джемом або згущеним молоком.