
Є овочі, які організм перетравлює недостатньо добре, тобто вітаміни будуть засвоюватися не в повному обсязі. Для того щоб від таких овочів отримати більше користі, слід піддати їх термічній обробці.
Дієтологи уточнюють, що найоптимальнішим варіантом термічної обробки є варіння, тушкування і приготування на пару.
Крім того, дане правило стосується більшою мірою до помідорів, шпинату, моркви, спаржі і грибів.
При нагріванні томатів буде активніше відбуватися розкладання їх клітковини і вивільнення мінералів. Так, підвищується кількість лікопіну, який знизить ризик виникнення раку простати.
У шпинаті клітковиною і оксалатами ускладнюється процес засвоєння заліза. З цієї причини організм отримує тільки 5% відсотків заліза. А обробка спаржі підвищить кількість поліфенолів і біодоступність корисних речовин.
Заодно медики нагадали, що не треба особливо сподіватися на те, що схуднення буде успішним, якщо харчуватися одними овочами та фруктами.
Вони для цього провели порівняння середземноморської та рослинної дієт. Перша, яка містить морепродукти і оливкове масло, працює ефективніше. До того ж з сердечниками, що сиділи на середземноморській дієті, на 30 відсотків рідше траплявся напад.
Висновок напрошується наступний: неефективне замінити продукти на фрукти-овочі, треба підходити до цього комплексно, тобто включати жири, вуглеводи і білки.