
Каші часто згадуються як прекрасний зразок здорового сніданку, – але чи так це насправді? Вчені уточнили: при ряді захворювань можуть виявитися зовсім небезпечними страви з манки, білого рису і гречки.
Зокрема, фахівці пояснили, чим здатна нашкодити організму манна каша. Вважається, що це дитяча страва, але вчені констатують: манна каша містить складний полімер мукополісахарид, який дитяча травна система розщепити не в змозі. Наслідком цього стає зниження активності в роботі кишечника: ворсинки на його внутрішній поверхні злипаються, що уповільнює засвоєння корисних мікроелементів з їжі – наприклад, організм перестає отримувати кальцій, найважливіший мінерал для фізичного зростання і розвитку.
Рисова каша, зварена з білої шліфованої крупи, має високий глікемічний індекс. Її потрібно вживати з обережністю або ж зовсім виключити з раціону людям, що страждають гіпертонією, атеросклерозом і сечокам’яною хворобою. Небажана така каша і для харчування людей, схильних до запорів.
Крім того, білий рис протипоказаний діабетикам – його вживання може спровокувати різкий стрибок глюкози в крові. При підвищеному вмісті цукру в крові можна їсти кашу тільки з коричневого рису, в якому присутньо більше клітковини, що перешкоджає переходу вуглеводів в глюкозу і сприятиме стабілізації рівня цукру. Але і таку кашу треба їсти не більше 100-150 грамів на добу.
Здавалося б, чим може нашкодити гречана каша? Але медики наголошують: вона може бути небажаною стравою в раціоні людей з хворими нирками і тих, хто схильний до гіпотонії – постійно зниженого тиску.
Чи можна схуднути за допомогою каш? Насправді дієтологи скептично ставляться до методів схуднення з їх допомогою. Як засіб урізноманітнити раціон каша при відсутності індивідуальних протипоказань підходить чудово. Але нерозумно розраховувати на зниження ваги, постійно харчуючись кашами.
За словами лікарів, більшість каш мають злакову основу, яка містить багато крохмалю. В організмі крохмаль перетворюється на глюкозу, надлишки якої відкладаються у вигляді жиру. Якщо людина не спортсмен і в її житті присутній досить помірна фізична активність, на кашах вона швидше набере вагу, як позбудеться від неї.
Особливо, це стосується каш з високим глікемічним індексом – рисової, манної, кукурудзяної, пшоняної, вівсяної (з пластівців). Низьким глікемічним індексом володіють перлова і горохова каші.
Лікарі радять віддавати перевагу кашам, які готуються з цілісних круп, і без калорійних додання меду, згущеного молока, цукру.