
Сучасне насичене життя вимагає багато сил і енергії. Щоб бути сильною, енергійною, при цьому здоровою, красивою і чарівною, треба тримати себе в хорошій формі. Перш за все, треба стежити за своїм харчуванням, від нього дуже багато залежить.
Пармезан: продукт, який зміцнює кістки
У жіночому раціоні дуже важливий кальцій. Він необхідний для запобігання розвитку остеопорозу (зниження міцності кісток і посилення крихкості). Отримати його можна з молока і кисломолочних продуктів. Також його джерелами є зернові, бобові, зелень і горіхи.
Кальцій важливий також для зубів і нігтів. Від нього залежить їхня краса, гарна постава і легка хода.
Факт!
Потреба в кальції залежить від віку. Найбільшу потребу в ньому відчувають діти і підлітки 9-18 років, оскільки саме в цьому віці у них інтенсивно формуються кістки скелета.
Постійний дефіцит кальцію і вітаміну D підвищує ризик виникнення остеопорозу. Однак їх надлишок теж шкідливий. Максимальна доза кальцію на добу не повинна перевищувати 2500 мг (це приблизно 300 г сиру).
Найкращим постачальником кальцію є пармезан. Цей сир з ніжним смаком і пікантним післясмаком виготовляється на півночі Італії. Він навіть входить в раціон харчування космонавтів.
Цікаво!
Законодавство ЄС заборонило використовувати цю назву для продукту, виготовленого за межами регіону. Незважаючи на це, випускається безліч імітацій пармезану. Вони виробляються в Росії, Україні, Білорусі, Литві, Китаї. Особливо багато імітацій випускається в США.
Італійки традиційно дають немовлятам шматочки цього сиру для кращого розвитку зубів і кісток. До речі, французький драматург Мольєр в останні роки свого життя харчувався майже одним пармезаном. Великим шанувальником цього сиру був також Гоголь.
Далі за змістом кальцію йдуть: чеддер, швейцарський сир і емменталь.
З вітчизняної продукції найбільше кальцію містить російський сир.
Яблука: підвищення імунітету
Червоні солодкі яблука багаті на кверцетин, який підвищує здатність організму протистояти хворобам. Недарма в англійців є приказка: «Одне яблуко в день, і лікар не потрібний». Регулярне вживання цих фруктів знижує ризик появи респіраторних інфекцій, це підтверджено дослідженнями, проведеними в університеті Північної Кароліни, США. Досліди на клітинних культурах показали, що кверцетин є сильним антиоксидантом.
Сочевиця: протидія анемії
Близько 12% молодих жінок відчувають дефіцит заліза, через що у них розвивається анемія (недокрів’я).
Важливо!
Анемія призводить до кисневого голодування тканин, яке проявляється блідістю, слабкістю, головним болем, запамороченням, серцебиттям, швидкою стомлюваністю, задишкою і т. д. При сильній анемії може розвинутися серцева недостатність.
Позбутися від цього явища допоможе сочевиця. Вона згадується ще в Біблії («сочевична юшка»). За своїми поживними властивостями вона здатна замінити м’ясо. Вона дуже багата залізом: одна невелика порція вареної сочевиці дає 30% його денної норми. Крім сочевиці, багато заліза містять печінка, м’ясо, яйця, гарбузове та кунжутне насіння, петрушка, зелений салат. Введення в повсякденний раціон сочевиці та інших продуктів, що містять залізо, покращує колір обличчя, додає бадьорості та енергії.
Броколі: продукт харчування, який робить шкіру гладкою
Брокколі є найближчою родичкою цвітної капусти. Вона багата вітамінами і мікроелементами, особливо, С, К і А. Навіть невелика порція брокколі забезпечує добову норму вітаміну С, який необхідний для виробництва колагену, що зберігає еластичність шкіри. Також ці вітаміни посилюють клітинний обмін, завдяки якому старі клітини шкіри швидше замінюються молодими, гальмується утворення зморшок.
Порада!
Броколі треба зберігати тільки в холодильнику, а ще краще, в замороженому вигляді, оскільки при кімнатній температурі вона швидко втрачає вітамін С. Її не можна переварювати, від цього вона стає несмачною і втрачає велику частину вітамінів. Найкраще варити її на пару або бланшувати.
Картопля: постачальник калію
Картопля лідирує за вмістом калію. Цей елемент нормалізує кров’яний тиск, тому необхідний для правильної роботи серця. Далі за вмістом калію йдуть: бобові, банани, сухофрукти, горіхи, шоколад і т. д. Достатня кількість калію в раціоні додає бадьорості і енергії.
Важливе зауваження: алкоголь ускладнює засвоєння калію.
Небезпечно!
Нестача калію в раціоні небезпечна тим, що викликає порушення роботи серцевого і скелетних м’язів. Якщо його дефіцит триває довго, він може стати причиною гострої невралгії. Надлишок цього елемента теж шкідливий, він здатний привести до виразки тонкого кишечника. В особливо важких випадках надлишок калію (гіперкаліємія) здатний викликати зупинку серця.
Шпинат: користь для вагітних і зрілих жінок
Шпинат відрізняється високим вмістом вітаміну К, а також кальцію і магнію. Ця комбінація вітамінів уповільнює процес вікового руйнування кісток.
Також шпинат містить фолієву кислоту (вітамін В9), яка запобігає появі вроджених вад плоду. До його плюсів можна віднести і те, що він відрізняється дуже низькою калорійністю.
Курйоз
Шпинат довгий час стояв на першому місці за вмістом заліза. Тому на Заході він був дуже популярний, лікарі рекомендували його дітям і т. д. Через багато років з’ясувалося, що в лідери він потрапив випадково, так як в результатах хімічного аналізу трапилася помилка (було втрачено нуль після коми). Після того, як міф про величезну кількість заліза в ньому був розвінчаний, його продажі помітно впали.
Темний шоколад: протидія стресу
Європейські дослідники виявили, що люди, які кожен день з’їдали 50 г темного шоколаду, виробляли меншу кількість кортизолу, що є гормоном стресу. За відгуками випробовуваних, їх самопочуття покращилося, вони відчували себе не такими виснаженими, як раніше, до них поверталася радість життя, з’являвся гарний настрій.
Треба знати
Кортизол – це гормон, який бере участь в розвитку стресових реакцій. Він викликає тимчасове підвищення кров’яного тиску, також він може призвести до серцевих хвороб, ожиріння і т. д. Мінімальна концентрація цього гормону відзначається у вечірні години, а максимальна – в ранкові, тому для протидії стресу шоколад краще їсти вранці.
Гриби: зниження ризику утворення пухлин
Згідно з дослідженнями, одна сира печериця в день значно знижує ризик виникнення раку грудей.
На замітку!
Печериці є найбільш культивованими грибами в світі. Відомо близько 200 їх різновидів.
Сардини: поліпшення роботи серця
Сардини багаті Омега-3 жирними кислотами, які мають множинну дію. Ці кислоти підвищують еластичність судин, протидіють закупорці артерій, запобігають утворенню кров’яних згустків, які становлять небезпеку для серцево-судинної системи.
Крім сардин, джерелами Омега-3 жирних кислот в продуктах харчування є:
- морська риба жирних сортів (скумбрія, анчоуси, сардини, оселедець, тунець, форель),
- морепродукти,
- риб’ячий жир,
- лляне масло і мелене насіння льону,
- морські водорості (морська капуста),
- шпинат,
- м’ясо дичини.
Факт!
У 70-ті роки ХХ століття були проведені дослідження стану здоров’я корінних народів Гренландії. Вони вживали в їжу велику кількість жирної риби, при цьому їх показники артеріального тиску були помітно кращими, ніж у інших груп населення. Вони практично не страждали на захворювання серця і судин, у них були відсутні явища атеросклерозу.
Авокадо: допомога в схудненні
Авокадо містять велику кількість мононенасичених жирів, які допомагають позбутися від зайвих кілограмів, особливо, в області живота. Дослідження показали, що жінки, раціон яких щодня включав авокадо, швидше скидали вагу і отримували плоский живіт, ніж послідовниці інших дієт.
Порада!
Найчастіше плоди авокадо надходять у продаж твердими, недозрілими. Їх можна без зайвих зусиль довести до кондиції. Вдома загорніть їх в папір і тримайте при кімнатній температурі 3-7 днів. Коли плід на дотик стане досить м’яким, він дозрів.
Важливо: листя, шкірка і кісточка плода токсичні і можуть викликати сильну алергію, вживати їх в їжу не можна.
Солодкий перець: поліпшення зору
Вікове погіршення зору, порушення харчування судин і катаракта – це основні причини втрати зору у людей старших 55 років. Солодкий перець містить велику кількість лютеїну і вітаміну С. Лютеїн дуже важливий для здоров’я очей. Він забезпечує чіткість і пильність, здатність розрізняти дрібні деталі. Достовірно доведено, що раціон, багатий цією речовиною, дозволяє довше зберегти кришталик від помутніння і сітківку від руйнування. Один червоний, помаранчевий або жовтий перець містить необхідну добову дозу цієї речовини.
Макарони з цільнозернового борошна: підвищення енергії
Макарони, виготовлені з цільнозернового борошна, багаті вітамінами групи В, які сприяють перетворенню їжі в енергію. Вони забезпечують набагато більше почуття ситості, ніж макаронні вироби, вироблені з очищеного борошна, що не містить клітковини. Іншими словами, з’ївши меншу порцію таких макаронів, ви будете відчувати більше почуття ситості.
Важливо!
Цільнозернове борошно відрізняється від звичайного тим, що його отримують шляхом одноразового, разового помелу. Воно складається з крупинок, з вигляду схоже на манку. Вважається більш корисним, оскільки в ньому міститься багато клітковини, вітаміни B і E, залізо, марганець, білок. Важливе зауваження: надто великі частки, що включають оболонки зерен, можуть подразнювати слизову шлунково-кишкового тракту.