
Науковий співробітник інституту Вейцмана в Реховоті (Ізраїль) Еран Елінав з колегами вирішили провести дослідження, в якому взяли участь 20 бажаючих. Перша десятка в ході експерименту два тижні харчувалася чорним хлібом, а друга повинна була вживати білий хліб. В обох групах майже четверту частину калорій становив хліб. Решта калорії становили звичайні продукти. Через місяць учасники груп змінювалися і вживали інший вид хліба.
В ході дослідження експерти відзначали зміни стану здоров’я учасників. За словами Елінави, результати виявилися досить несподіваними: вплив обох видів борошняних виробів на роботу організму був однаковим. Для одних учасників експерименту був корисним білий хліб, а для інших – чорний. Фахівці відзначили, що після вживання і одного, і іншого видів хліба не змінювалася мікрофлора організму. Біологи не готові відповісти на питання, чому так відбувається. Однак думають, що це може бути пов’язано з роботою бактерій мікрофлори, що відповідають за переробку вуглеводів.
Біологи вважають, що розкривши ці відмінності, можна буде визначити, який вид хліба можна вживати різним групам людей.