Важко уявити, що ці ніжні жовтогарячі плоди можуть не тільки радувати своїм солодким смаком. Дієтологи стверджують, що абрикоси шкідливі при деяких захворюваннях. Так що вживати їх в їжу потрібно дуже обережно.
Шкода абрикосових кісточок
Головне джерело небезпеки знаходиться в серцевині фрукта. Абрикосові кісточки містять амигдалин, який в травному тракті утворює синильну кислоту – дуже сильна отрута. Звичайно, від пари кісточок нічого не трапиться, але велика доза гарантує отруєння, що супроводжується першінням в горлі, нудотою, слабкістю, головним болем, блювотою, а у важких випадках – судомами і втратою свідомості.
Шкода абрикосів для діабетиків
У деяких сортах міститься до 80% цукру, що небезпечно для людей, які страждають на діабет. З цієї ж причини абрикоси протипоказані при порушеннях обміну речовин.
Шкода абрикосів для людей із захворюваннями щитовидної залози
Абрикоси не рекомендується вживати при зниженій функції щитовидної залози і при захворюванні гепатитом. Каротин, що міститься в плодах, у таких хворих не засвоюється і тому приймати чистий вітамін А доцільніше.
Шкода абрикосів для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту
Свіжі плоди можуть нашкодити при гострому гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Не варто зловживати абрикосами при захворюваннях печінки і панкреатиті.