Деякі звичайні продукти харчування стимулюють наш організм позбавлятися від пошкоджених елементів клітин, що допомагає запобігати навіть таким захворюванням, як рак товстої кишки, синдром подразненої товстої кишки, хвороба Крона і виразковий коліт. Цю властивість продуктів виявили вчені з Університету Уоріка (Великобританія) і Університету Тромсе – Арктичного університету Норвегії.
Йдеться про процес аутофагії, за допомогою якого клітини організму позбавляються від пошкоджених білків, ліпідів, інвазивних бактерій і вірусів. Дослідники виявили, що аутофагію активують природні сполуки, які містяться в таких фруктах і овочах, як гранати, червоний виноград, груші, гриби, сочевиця, соя і зелений горошок.
Читайте також: Лікарі назвали найкорисніші для імунітету види варення
Вживання цих продуктів допоможе нашому організму боротися із запальними процесами і полегшити симптоми захворювань кишечника, розповів автор дослідження Іоанніс Незіс з Університету Уоріка. Результати своєї роботи вчені опублікували в статті в Nature Communications.