Останнім часом в новинах про здоров’я часто говорять про мікробіом – баланс мікроорганізмів в кишковому тракті.
Мікробіом впливає не лише на здоров’я травної системи, але також пов’язаний з розладами настрою, зайвою вагою, проблемами зі шкірою і аутоіммунними станами.
На жаль, неправильне харчування, надмірне використання антибіотиків, використання антибактеріальних засобів і відсутність регулярних ферментованих продуктів в нашому раціоні створили ідеальні умови для дисбалансу в кишковому мікробіомі.
10 ознак того, що у вас може бути бактерійно-хімічний дисбаланс в кишківнику:
1. Проблеми з травленням – здуття живота, біль в животі, диспепсія, неприємний запах з рота, закреп або діарея.
2. Алергії.
3. Рецидивуючі грибкові інфекції.
4. Тяга до солодкого.
5. Збільшення ваги.
6. Акне, екзема, кропив’янка або псоріаз.
7. Біль в суглобах.
8. Депресія.
9. Труднощі в навчанні або поведінці.
10. Затьмарення свідомості.
Важливі наслідки незбалансованого мікробіома в кишківнику:
1. Запалення
Велика кількість недружніх бактерій або інших організмів може викликати серйозне запалення.
Це може привести до болю в тілі і суглобах, шкірним і навіть аутоіммунним захворюванням.
2. Збільшення ваги
Здоровий мікробіом – ключ до втрати ваги. Багато недавніх досліджень показали, що збалансувавши мікробіом, ви зможете прискорити метаболізм і схуднути.
3. Порушення емоційного стану
Люди, у яких не збалансований мікробіом, більше схильні до тривоги і депресії, частіше випробовують втому і затьмарення свідомості.
І, навпаки, стрес може негативно вплинути на ваш мікробіом, впливати на ваш настрій, травлення і загальний стан здоров’я.
От як виправити дисбаланс мікробіома в кишківнику.
1. Пробіотики
Це здорові бактерії, які допомагають збалансувати мікробіом.
Пробіотики можна приймати у вигляді добавок (капсули або порошок) або отримувати їх з природно ферментованих продуктів, таких як квашена капуста, йогурт, кефір, чайний гриб, мариновані овочі або кимчі.
2. Пребіотики
Це продукти, які живлять здорові бактерії вашого шлунково-кишкового тракту. Вони містять клітковину, інулін і арабіногалактани.
Пребіотичні продукти – це артишоки, часник, квасоля, лук, спаржа, морква, пора і окра.
3. Антимікробні добавки
У більшості випадків недостатньо просто приймати пробіотики і пребіотики. Використання трав і добавок, що вбивають мікроби, також потрібне для знищення патогенних організмів (грибків, бактерій або паразитів).
До таких продуктів відноситься: часник, орегано, берберин, екстракт насіння грейпфрута, каприлова кислота, екстракт оливкового листя, мучниця (ведмедячий виноград).
4. Зведення до мінімуму цукру і продуктів, що містять борошно
Багато патогенних організмів процвітають при високому вмісті цукру і рафінованих вуглеводів.
Вживайте якомога менше таких продуктів, і це буде важливим кроком до відновлення балансу вашого мікробіома.
Якщо ви продовжуватимете вживати продукти з цукром, це не зможе компенсувати ніякої кількості пробіотиків.
Якщо у вас дисбаланс в мікробіомі кишківника, ви можете багато що зробити, щоб його відновити.
Вас приємно здивує те, як прекрасно жити зі здоровим кишківником!