Я перевірила, як можна візуально змінити фігуру за допомогою одягу. Цей експеримент навчив мене одягатися правильно

Не всім людям від природи дістається вроджене почуття стилю і краси. Мене звуть Юля, і я належу якраз до тих людей, кому цих рис не вистачило. На щастя, немає нічого неможливого: можна навчитися комбінувати речі правильно і підбирати вбрання, яке приховає недоліки і підкреслить переваги. Головне – знати основні правила і дотримуватися їх.

Я вирішили, що прагнути до ідеалу можна і навіть потрібно. Тому я взяла участь в експерименті і на собі перевірила, в якому одязі можна виглядати бездоганно, а в якому не дуже.

Бонусом в кінці статті я розповім, чому ще, крім вибору одягу, несподівано навчив мене цей експеримент.

Отже, я вирушила в магазин (і не один раз) і почала приміряти якщо не все підряд, то дуже багато чого. І ось що виявила.

 

Кажуть, вертикальна смужка робить вас стрункішими, а горизонтальна, навпаки, повнить. Але теорія німецького фізика Германа фон Гельмгольца стверджує, що квадрат, що складається з горизонтальних ліній, здається вищим, ніж він є, а квадрат, що складається з вертикальних ліній, – ширшим.

І дійсно, схоже, поперечна смужка повнить далеко не завжди. Для мене це було справжнім відкриттям, яке загрожує істотно розширити мій гардероб.

Стилісти говорять: вибирайте одяг за розміром. Маленький одяг видає всі недоліки: в найбільш непотрібних місцях тканина натягується, коротшає і лягає складками. Я приміряла одну і ту ж сукню різних розмірів. І зрозуміла: половину одягу з мого гардеробу треба викинути через те, що він сидить на мені впритул.

Ілюзія з кольором

Відомо, що за допомогою кольору можна візуально змінювати пропорції тіла. Наприклад, в чорному ми зазвичай виглядаємо стрункішими, так як тут працює ефект іррадіації: темні тони поглинають світло і тим самим візуально зменшують об’єм.
Цей ефект чудово видно на фотографії. Широка горизонтальна смуга на поясі за всіма правилами повинна повнити. Але, одягнувши цю сукню, я була вражена тим, якою тонкою здається талія.

Чорні туфлі вважаються класикою, проте з колготками тілесного кольору вигідніше виглядають туфлі нюдових відтінків, оскільки вони візуально подовжують ногу. Тут працює ефект «тон в тон»: якщо вибрати туфлі і колготки в одній колірній гамі, то нога і взуття немов перетворюються в єдине ціле. Це створює враження, що ноги є трохи довшими, ніж насправді.

Я приміряла чорні і бежеві туфлі: у чорних каблук в 2,5 рази вище, але в бежевих ноги дійсно виглядають краще.

Відповідно до теорії все того ж Германа фон Гельмгольца квадрат, зверху і знизу обмежений темними смугами, здається вищим, ніж квадрат, який обмежений білими смугами. Тому сукню чи спідницю з чорною смугою на подолі краще не носити з чорними колготками: все зіллється і буде здаватися, що сукня закінчилася на білій смузі, яка вище. Це оптично «вкраде» частину тіла, і в результаті ви опинитеся коротшими і ширшими, ніж хотіли.

Я завжди думала, що чорний колір автоматично додає стрункості. Але виявилося, що в одній і тій самій сукні можна виглядати вищими і стрункішими, якщо просто одягти бежеві колготки.

Я знала, що поперечна смужка повнить. Будь-яка. Але, виявляється, є нюанси: широка смуга працює грубо – недоліків не приховує, надає масивності силуету. Зате тонка горизонтальна смужка відмінно звужує, підкреслює силует і ховає нерівності і опуклості.

Я приміряла сукню в широку смужку – витонченості вона мені не додала. А ось інша сукня була в вузьку смужку. Одягнувши її, я зрозуміла: всі розповіді про те, що смугасте повнить, – брехня. Подивіться, як вигідно за допомогою тонких смужок можна підкреслити груди і звузити стегна, а також замаскувати все, що хочеться заховати.

Спідниця міді здатна зробити силует вищим і витонченішим. Але ця довжина вельми підступна для невисоких жінок. Сукні та спідниці міді потрібно правильно носити, і найкращий і надійний спосіб не прогадати з такою довжиною – одягати взуття на підборах, причому вище. На фотографіях непогано видно, що з каблуком така спідниця виглядає набагато більш виграшно, ніж без.

Лінії, які сходяться до центру фігури, зорово звужують талію і розширюють верх і низ тулуба. Через ефект протилежності з’являється оптична ілюзія Мюллера-Лайера, і – вуаля – в такому одязі ми здаємося стрункішими і вищими.

Дійсно, в прямому пальто фігура не виглядає витонченою. Тому, коли мені хочеться виглядати більш жіночно, я одягаю чорне приталене пальто.

Вертикальні контрастні смуги з боків – ідеальний спосіб зробити фігуру візуально стрункішою. Оптична ілюзія в такому випадку працює бездоганно: смуги чудово звужують фігуру і приховують об’єм. А якщо вставки будуть вигнутими, то фігура придбає форму пісочного годинника.

Мабуть, сукня такого типу потрібна кожній жінці: пишну жінку вона зробить стрункішою, а худенькій при необхідності «намалює» більш рельєфну фігуру.

Цей експеримент відкрив для мене багато нового. Однозначно, після цього я без остраху стану купувати одяг в тонку горизонтальну смужку і подумаю над тим, щоб придбати сукню з контрастними вставками з боків. Прагненню купити одяг на розмір менше я готова сказати тверде «ні», а ось взуттю нюдових відтінків – тільки «так».

Крім того, виявилося, що приміряти одяг нових фасонів, кольорів і стилів просто необхідно – корисно дивитися на себе під іншим кутом і розуміти, що деякі образи цілком підходять і вам теж, а не тільки моделям з глянцевих журналів.

Бонус: Селфі в примірочній допомагає уникнути спонтанних невдалих покупок

Селфі в примірочній – ідеальний спосіб уникнути спонтанних покупок, які найчастіше виявляються невдалими. Фотографуючись в кожному новому образі, можна подивитися на себе з боку і зрозуміти, чи підходить вам річ. І в разі підбору нового гардеробу це необхідність.

Джерело

Поділись


Новини партнерів