Названо популярний напій, який може захистити від раку печінки

Кава ніколи не вважалась дуже корисною для здоров’я.  Незважаючи на те, що це один з найпопулярніших у світі напоїв, її пов’язують з багатьма захворюваннями. Причина криється у кофеїні, який при надмірному споживанні може прискорювати серцебиття, збільшувати артеріальний тиск і навіть спричиняти запори, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Однак, це не робить каву абсолютним злом для нашого організму. Вона має багато корисних властивостей, які можуть затьмарювати негативні наслідки зловживання нею.

Останні дослідження показали, що кава може допомогти зменшити ризик раку печінки, який є шостим за поширеністю різновидом раку у світі. Дані Всесвітнього фонду дослідження раку свідчать про те, що приблизно у 800 000 людей було діагностовано рак печінки у 2012 році.

Аналіз, опублікований в журналі BMJ Open, показав, що люди, які вживають каву (як з кофеїном, так і без нього), рідше хворіли на гепатоцелюлярний рак, найпоширенішу форму раку печінки.

Для цього аналізу використовувались дані 26 досліджень, в яких загалом взяли участь понад два мільйони людей. Врешті-решт, науковці дійшли висновку, що регулярне вживання кави зменшує ризик як цирозу, так і раку печінки. Причому що більше кави ви вживаєте, то сильніше проявляються її корисні ефекти. Якщо одна чашка кави на день знижувала імовірність розвитку цих хвороб на 20%, то вживання двох чашок кави вже було пов’язане зі зниженням імовірності виникнення цирозу та раку на 35%. П’ять чашок кави скорочували ризик на 50%.

Кава містить антиоксиданти, а також має протизапальні та антиканцерогенні властивості. Вважається, що ці фактори відіграють вирішальну роль у зниженні рівня захворювань печінки та раку печінки у любителів кави.

Цей аналіз вкотре підтвердив, що кава має корисні властивості і не завжди шкодить здоров’ю. Але, хоча науковці й виявили, що 5 чашок кави на день допомагають знизити ризик раку печінки вполовину, це не означає, що усім потрібно почати пити її в таких кількостях. Потрібно враховувати як плюси, так і мінуси цього напою, перш, ніж вносити будь-які зміни у свій раціон. Більшості людей краще не перевищувати норму у 2-3 чашки на день.

Поділись


Новини партнерів