Експерти розповіли, чому небезпечно вживати багато рису

Дослідники з двох британських університетів, які вивчають зв’язок між тривалим споживанням рису і проблемами зі здоров’ям, прийшли до висновку, що вживання занадто великої кількості цієї крупи може виявитися фатальним навіть для здорових людей.

Експерти визначили причину такого впливу улюбленого багатьма продукту. На їхню думку, тривале отримання з їжею певної кількості неорганічного миш’яку, що міститься в рисовій каші, може бути пов’язано з такими проблемами зі здоров’ям, як рак і серцево-судинні захворювання.

Команда з Манчестерського і Солфордського університетів ретельно вивчає цей можливий зв’язок. Перший результати були нещодавно опубліковані в журналі Science of the Total Environment. Вони показують, що після того, як були враховані основні чинники, що сприяють серцево-судинним захворюванням, залишилася ще значний зв’язок між підвищеною смертністю від серцево-судинних захворювань і споживанням рису, що містить неорганічний миш’як, повідомляють вчені.

Професор Девід Поля з Манчестерського університету зазначив, що тип проведеної ними роботи – екологічне дослідження. Воно має багато обмежень, але це відносно недорогий спосіб визначити, чи існує залежність між поширеним продуктом, в складі якого є неорганічний миш’як, і підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

Дослідження передбачає, що 25 відсотків любителів рису з найбільшою ймовірністю можуть піддаватися більш високому ризику серцево-судинної смертності через вплив неорганічного миш’яку в порівнянні з такою ж кількістю споживачів найнижчої кількості цього продукту.

Змодельований підвищений ризик становить близько шести відсотків. Він також може частково відображати комбінацію сприйнятливості, харчової поведінки у тих людей, в харчуванні яких відносно висока присутність рису.

Дослідники підкреслили, що для підтвердження їх результатів все ще необхідні більш тривалі дослідження.

При цьому експерти не попереджали людей про припинення вживання рису, проте вони пропонують вживати різні його види, які, як відомо, містять менше неорганічного миш’яку – наприклад, рис басматі або полірований рис.

Крім того, вони рекомендують налагодити збалансовану різноманітність основних продуктів, а не захоплюватися тільки переважно рисом. Збалансований раціон і різноманітність продуктів – найкраща організація харчування.

Поділись


Новини партнерів