Експерти розповіли, для кого щеплення від COVID-19 може виявитись неефективним

З усіх факторів ризику COVID-19 ожиріння є найбільш небезпечним. Воно не тільки може стати причиною важких побічних ефектів від вірусних інфекцій, а і ускладнює одужання. А тепер фахівці виявили, що навіть ефективність вакцини від SARS-CoV-2 для людей, що страждають на ожиріння, може виявитись вкрай низькою, пише Жіночий світ з посиланням на Heаlth shots.

ЗМІ цитують доктора Чата Петі, доцента університету Алабами в Бірмінгемі: “Мова йде не про те, що вакцина не спрацює, а про її ефективність. Іншими словами, вона може працювати, але буде не такою ефективною, як могла б”.

При цьому ожиріння позначається на ефективності й інших вакцин. Дослідження 2017 року, опубліковане в журналі Human Vaccines and Immunotherapeutics, виявило, що ожиріння знизило ефективність вакцини від гепатиту В. Дослідники вважають, що причина полягає у запаленнях, які викликає зайва вага. Вони можуть стати причиною дисфункції Т-клітин, які відповідають за специфічну клітинну імунну відповідь.

Дослідження, опубліковане в International Journal of Obesity, показало, що люди з ожирінням, які отримали вакцину від грипу, інфікувалися вдвічі частіше, ніж люди з нормальною вагою, які зробили те ж саме щеплення.

Ці та інші подібні дослідження також ставлять під сумнів ефективність вакцини від COVID-19 для пацієнтів з ожирінням.

Та це не означає, що тим, хто страждає на ожиріння, вакцинуватись не потрібно. Те ж дослідження ефективності вакцини проти грипу показало, що учасники з ожирінням були захищені від інфекції, хоч і не так надійно, як учасники з нормальною вагою. Іншими словами, краще мати слабкий захист, ніж зовсім його не мати.

Поділись


Новини партнерів