Науковці виявили несподівану небезпеку антиоксидантів

Ми часто наштовхуємось на інформацію про користь антиоксидантів та про необхідність багатого на антиоксиданти раціону.  Антиоксиданти – це сполуки, які знижують активність вільних радикалів в організмі, що допомагає зберегти функції багатьох органів, знизити вагу, запобігти розвитку цілого ряду хвороб і навіть лікувати деякі з них, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Продукти, що містять велику кількість антиоксидантів завжди вважались дуже корисними для здоров’я, але нове дослідження може все змінити. Науковці з Єврейського університету, що в Єрусалимі, стверджують, що багаті на антиоксиданти продукти, такі як чорний чай, какао або чорниця, можуть збільшувати ризик деяких видів раку, включаючи колоректальний рак.

Професор Інон Бен-Нерія та його колеги встановили, що ракові мутації не завжди шкідливі. В деяких мікросередовищах, таких як людський кишечник, ці мутації можуть допомогти організму боротись із раком.

Однак, коли мікробіом кишечника виробляє велику кількість метаболітів, як при вживанні продуктів зі значним вмістом антиоксидантів, він може виступати в якості сприятливого середовища для мутації генів і пришвидшувати ріст ракових пухлин в кишечнику. Дослідження було опубліковане в журналі Nature.

Науковців зацікавило, що лише у 2% випадків рак вражає тонкий кишечник, тоді як решта 98% пухлина з’являється в товстому кишечнику. Відповідь виявилась несподіваною – винуватцями є бактерії, які живуть у кишечнику. В тонкій кишці їх дуже мало, в основному вони живуть саме у товстій кишці.

Дослідники пояснили, що основну роль тут відіграє TP53 – ген, який знаходиться у кожній клітині. Він виробляє білок під назвою p53, який діє як бар’єр клітини і допомагає придушити будь-які генетичні мутації в клітині. Однак при пошкодженні цього білка бар’єр руйнується. Це може стати причиною раку та сприяти його поширенню.

В процесі дослідження науковці ввели в кишечник мутовані білки p53. В тонкій кишці він мутував у нормальний p53, тоді як в товстій кишці, де міститься основна популяція кишкових бактерій, таких змін не відбулося, що сприяло виникненню та поширенню раку.

Звісно, результати цього дослідження ще потрібно підтвердити іншими, однак його результати виглядають доволі переконливо. Це не означає, що антиоксиданти приносять нам лише шкоду і їх потрібно виключити з раціону. Однак, ця інформація може бути важливою для людей, які мають генетичну схильність до колоректального раку. Найкращим способом профілактики раку залишається дотримання збалансованого раціону, відмова від шкідливих звичок та регулярна фізична активність.

Поділись


Новини партнерів