Науковці з’ясували, що шоколад може допомогти зробити серце здоровішим

Нове дослідження показало, що споживання шоколаду принаймні раз на тиждень пов’язане зі зниженням ризику серцевих захворювань, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Дослідження, опубліковане в European Journal of Preventive Cardiology, свідчить про те, що шоколад допомагає зробити судини більш здоровими.

В минулому клінічні дослідження показували, що шоколад корисний як для зниження артеріального тиску, так і для зміцнення стінок судин.

“Ми хотіли перевірити, чи впливає шоколад на судини, через які кров надходить до серця (коронарні артерії). І якщо впливає, то шкодить він їм, чи приносить користь”, – сказав головний автор дослідження Чаякрит Кріттанаванг з Медичного коледжу Бейлора в США.

Науковці проаналізували дослідження, які проводились за останні 50 років, у яких розглядався зв’язок між споживанням шоколаду і закупоренням коронарних артерій.

Аналіз включав 6 досліджень, в яких, загалом, взяли участь 336 289 людей, які інформували науковців про вживання шоколаду. За дев’ятирічний період спостережень у 14 043 учасників розвинулася ішемічна хвороба артерії, а в 4667 стався серцевий напад.

Результати аналізу дозволили, що у людей, які вживають шоколад принаймні раз на тиждень, ішемічна хвороба артерій розвивається на 8% рідше, ніж в тих, хто нечасто балує себе шоколадом.

“Шоколад містить корисні для серця поживні речовини, такі як флавоноїди, метилксантини, поліфеноли та стеаринова кислота, які можуть зменшити запалення та підвищити хороший холестерин (ліпопротеїди високої щільності або холестерин ЛПВЩ)”, – сказав Кріттанаванг.

Дослідники зауважили, що не намагались визначити який вид шоколаду найкорисніший і який розмір порції буде оптимальним. Для цього потрібні додаткові дослідження. Також вони зауважили, що незважаючи на корисні властивості шоколаду зловживати ним не варто, оскільки він містить багато жирів та цукру. Особливо обережними варто бути діабетикам та людям із зайвою вагою.

Читайте також: Ендокринолог назвала категорії людей, яким обов’язково потрібно їсти шоколад

Поділись


Новини партнерів