Які два тривожні симптоми можуть бути ознакою гіпертонії

Гіпертонія рідко має виражені симптоми. Але якщо не контролювати артеріальний тиск, це може сильно збільшити ризик інфаркту, інсульту та хвороб серця, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Перші симптоми гіпертонії можуть з’явитись лише тоді, коли артеріальний тиск стає екстремально високим. І навіть тоді ви можете не відчути значного погіршення самопочуття. Натомість, можете помітити кров. При гіпертонії та застійній серцевій недостатності найчастіше йде з носа.

Носові кровотечі можуть не бути ознакою чогось серйозного. Однак, якщо вони сильні чи відбуваються часто, це означає, що у вас, швидше за все, або підвищений тиск, або проблеми зі згортанням крові. Встановити причину носових кровотеч може лікар.

Крім того, при гіпертонії ви можете помітити кров у сечі. Відомо, що високий кров’яний тиск є фактором ризику захворювань нирок, так само як діабет, куріння та ожиріння. Це може спричинити потрапляння невеликої кількості крові в сечу. Та сліди крові в сечі не обов’язково свідчать про наявність гіпертонії. Вони можуть бути ознакою ниркових каменів, інфекцій сечовивідних шляхів або збільшення простати. Точну причини зможе назвати ваш лікар після обстеження.

Таким чином, хоча високий кров’яний тиск зазвичай ніяк себе не проявляє, сильний головний біль, або носова кровотеча – це привід його перевірити. Якщо він перевищує 180/120 мм рт.ст., варто розслабитись, зачекати п’ять хвилин, та перевірити тиск ще раз. Якщо змін немає, варто звернутись до медиків.

Серйозні виражені симптоми, такі як сильний біль у грудях, задишка і порушення зору, – це вже привід викликати швидку. Вони можуть бути ознакою гіпертонічного кризу.

Поділись


Новини партнерів