Один з найпопулярніших у світі напоїв може допомогти вам знизити рівень холестерину

Високий рівень холестерину суттєво збільшує ризик хвороб серця та інфаркту. При цьому холестерин не є абсолютним злом – ми потребуємо певної його кількості для оновлення клітин. На стінках артерій накопичується ЛПНЩ, різновид холестерину, який називають “поганим”. І на його рівень у крові прямо впливає наше харчування, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Деякі продукти ефективно знижують рівень холестерину. Наприклад, встановлено, що чорний чай, який є одним з найпопулярніших напоїв у світі і є традиційним напоєм в багатьох культурах, знижує рівень “поганого” холестерину при регулярному вживанні.

Одне рандомізоване дослідження показало, що вживання п’яти порцій чаю на день допомогло на 11% знизити рівень ЛПНЩ в крові людей, які мали незначне або помірне перевищення рівня холестерину в крові.

Ще в одному рандомізованому дослідженні, в якому взяли участь 47 людей, порівнювало вплив на рівень холестерину екстракту китайського чорного чаю та плацебо. Результати показали, що в тих, хто вживав чай, рівень ЛПНЩ суттєво знизився порівняно з тими, хто вживав плацебо. Ніяких побічних ефектів у дослідженні виявлено не було.

Дослідники в обох випадках дійшли висновку, що чорний чай допомагає покращити рівень холестерину у людей з підвищеним ризиком захворювань серця та ожиріння. Вважається, що корисний ефект чорного чаю забезпечується катехінами, різновидом антиоксидантів, що міститься в чаї.

І хоча чай, безумовно, корисний, зловживати ним однаково не варто. У журналі The New England Journal of Medicine опублікували інформацію, що надмірна кількість деяких різновидів чаю може порушити роботу нирок. Річ у тім, що чорний чай містить оксалати, які можуть спричинити утворення ниркових каменів.

Поділись


Новини партнерів