Від захворювань серця до раку: чим можуть бути небезпечні хворі ясна

Догляд за ротовою порожниною передбачає піклування не лише про зуби, а і про ясна. Зазвичай хвороби ясен викликані накопиченням на відкладень, в яких можуть розмножуватись бактерії, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Ці відкладення викликають запалення ясен, через що можуть виникати біль та кровотечі. Якщо ясна не лікувати, може розвинутись пародонтит, а в подальшому ви ризикуєте навіть втратити зуб.

Однак, хвороби ясен небезпечні не лише для зубів. Ось, до яких хвороб можуть призвести хворі ясна:

Хвороби серця. Пародонтит може бути викликаний золотистим стафілококом, який також є основною причиною інфекційного ендокардиту. Встановлено, що золотистий стафілокок є причиною 31% всіх випадків цього захворювання. Інфекційний ендокардит – це інфекція, яка вражає серцеві клапани та ендокард. Вона виникає, коли збудник інфекції потрапляє в кров та серце. Також дослідження показали, що запалення, яке викликає пародонтит, може стати причиною атеросклерозу.

Рак стравоходу та шлунка. У дослідженні, опублікованому журналом Gut, було вивчено дані 98459 жінок із медичного дослідження медсестер, яке проводилось з 1992 по 2014 рік, та 49 685 чоловіків із подальшого дослідження медичних працівників, яке проводилось з 1988 по 2016 рік. Науковці оцінювали здоров’я ротової порожнини, харчування та спосіб життя учасників за допомогою анкетування. Після 22-28 років спостереження вчені виявили, що у ​​199 людей діагностували рак стравоходу, а у 238 діагностували рак шлунка. Вони з’ясували, що більшість із них мали в анамнезі пародонтоз і дійшли висновку, що він збільшує ризик раку стравоходу та шлунка на 43% та 52% відповідно.

Респіраторні захворювання. Бактерії, які розмножуються у ротовій порожнині при пародонтозі, можуть потрапляти в легені і викликати респіраторні захворювання, такі як пневмонія або хронічна обструктивна хвороба легень.  Дослідження показали, що бактерії, що викликають респіраторні захворювання, такі як Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae та Mycoplasma pneumoniae, можуть утворювати колонії між задньою частиною рота та горлом (ротоглоткою).

Ревматоїдний артрит. Згідно зі статтею, опублікованою відділом ревматології університету Джона Хопкінса, бактерія Porphyromonas gingivalis, яка, як відомо, викликає хронічні запальні інфекції ясен, може викликати запальну аутоімунну відповідь, що спостерігається також у пацієнтів з ревматоїдним артритом. Це хронічне захворювання, яке викликає сильне запалення, біль і набряки у суглобах. Майже всі пацієнти з ревматоїдним артритом мають в анамнезі пародонтоз.

Інсульт. На Міжнародній конференції з інсульту 2020 вчені Американської асоціації інсульту заявили, що захворювання ясен (пародонтит) пов’язане з більш високим ризиком інсульту. Інсульти можуть бути спричинені закупоренням артерій або пошкодженням судини.

Поділись


Новини партнерів