Науковці назвали олію, яка допоможе знизити рівень холестерину в крові

Високим рівнем холестерину називають надлишок в крові людини ліпопротеїдів, які відкладаються на стінках судин і заважають проходженню крові. Високий рівень холестерину може бути обумовлений генетично, але найпоширеніші його причини – це зловживання алкоголем та жирною їжею, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Однак, не увесь холестерин, що потрапляє в організм, шкодить здоров’ю. Ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) називають “хорошим” холестерином, вони зменшують ризик виникнення серцевих хвороб та інсульту.

А холестерин ЛПНЩ, також відомий як “поганий” холестерин, – це тип холестерину, який збільшує імовірність проблем з серцем або інсульту.

Медики рекомендують скоротити споживання жирної їжі, щоб контролювати рівень холестерину. Однак рослинні олії, які використовуються в кулінарії, не тільки не підвищують рівень холестерину, а і можуть допомогти його знизити. На думку експертів, ненасичені жири, на відміну від насичених, можуть підвищувати рівень “хорошого” холестерину.

Зокрема, науковці перевіряли вплив соняшникової олії на рівень холестерину в крові. Вони вважають, що вона знижує рівень “поганого” холестерину та підвищує рівень “хорошого” за рахунок вмісту олеїнової кислоти (це мононенасичена жирна кислота).

Дослідження показали, що раціон з високим вмістом олеїнової кислоти допомагає знизити рівень холестерину. В дослідженні брали участь 15 здорових дорослих людей, яких поділили на дві групи, одна з яких протягом 10 тижнів дотримувалась дієти з великою кількістю соняшникової олії. В кінці експерименту в їхній крові було значно менше ЛПНЩ, ніж в крові тих учасників, які споживали аналогічну кількість насичених жирів.

Ще одне дослідження, в якому брали участь 24 людини з підвищеним рівнем холестерину в крові. Дослідження показало, що дієта з великою кількістю страв, приготованих на соняшниковій олії, сприяє значному підвищенню рівня ЛПВЩ, в порівнянні з раціоном, який не включає соняшникову олію.

Однак пам’ятайте, як і всі різновиди олії, соняшникова олія дуже калорійна, тож помірність – це ключ до успіху.

Поділись


Новини партнерів