Вчені розказали, що виявили практично в кожному органі померлих від COVID-19

Розтини померлих від COVID-19 показали, що небезпечні кров’яні згустки присутні практично в кожному їх органі, а не лише в легенях, пише Жіночий світ з посиланням на Scienct Alert.

Емі Рапкевич, голова Лангонського медичного центру Університету Нью Йорка, назвала результати, які її команда опублікувала в Lancet journal EClinicalMedicine, “хвилюючими”.

Коли медики тільки починали працювати з COVID-19, вони вважали його респіраторним захворюванням, що вражає тільки легені. Однак, потім з’ясувалось, що коронавірус призводить до утворення згустків крові, які можуть стати причиною інсульту, ниркової недостатності, запалення серця та порушень роботи імунної системи.

Раніше повідомлялось, що згустки виявляють у великих судинах, а також у легенях, серці, мозку та шкірі. Та нове дослідження показало, що вони можуть потрапити і до невеликих судин. За словами науковців, вони очікували виявити виявити згустки у легенях, але знайшли їх майже у кожному органі.

Також розтини дозволили виявити незвичний вигляд великих клітин кісткового мозку, що звуться мегакаріоцитами. За словами Рапкевич, зазвичай вони не циркулюють поза кістками та легенями, але у досліджуваних тілах їх виявили також у серці, нирках, печінці та інших органах. Мегакаріоцити з часом розпадаються на тромбоцити, які відповідають за згортання крові.

Вчені планують провести додаткові дослідження, щоб встановити зв’язок між мегакаріоцитами та утворенням кров’яних згустків у дрібних судинах і органах при коронавірусній інфекції.

Поділись


Новини партнерів