Медики розказали, які симптоми можуть свідчити про рак підшлункової залози

Підшлункова залоза розташовується у верхній частині живота. Вона бере участь у травленні та відповідає за вироблення життєво важливого гормону – інсуліну. Рак підшлункової залози – дуже підступна хвороба, оскільки перші її ознаки з’являються на пізніх стадіях, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Тому важливо звертати увагу на попереджувальні ознаки. В першу чергу, може з’явитись жовтяниця, тобто пожовтіння білків очей та шкіри. Найчастіше жовтяниця з’являється при раку голівки підшлункової залози, оскільки пухлина блокує жовчні протоки, систему каналів, які ведуть від печінки та жовчного міхура до кишечника.

Крім жовтяниці, ознаками раку можуть бути темне забарвлення сечі та світле – калу. Серед інших ознак – втрата апетиту, раптове схуднення, постійне відчуття втоми та висока температура.

На жаль, всі ці симптоми проявляються лише тоді, коли рак починає прогресувати. Тому, щойно ви помічаєте їх у себе, особливо, якщо їх одразу декілька, одразу зверніться до лікаря. Медики кажуть, що чим пізніше рік діагностується, тим важче його потім лікувати.

Серед факторів, які збільшують ризик раку підшлункової залози, лікарі називають куріння та жування тютюну. У великому дослідженні онкологічних хвороб, яке проводилось у Великобританії, з курінням пов’язаний кожний третій випадок раку підшлункової.

Цікаво, що пасивне куріння на ризик захворіти не впливає.

Деякі дослідження показали зв’язок між вживанням алкоголю та раком підшлункової залози. У тих, хто вживає шість одиниць алкоголю на день значно більший ризик виникнення раку, ніж у тих, хто вживає ту ж кількість алкоголю на місяць.

Зв’язок між харчуванням та раком підшлункової залози поки що незрозумілий. Точно визначено тільки збільшення ризику у чоловіків, які регулярно вживають червоне м’ясо. Також збільшує ризик раку підшлункової і для чоловіків, і для жінок вживання переробленого м’яса.

Поділись


Новини партнерів