Експерти назвали продукти, що збільшують ризик хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгемера викликає такі симптоми, як сплутаність думок, утруднення виконання повсякденних завдань та втрату пам’яті. Деякі продукти можуть погіршити ці симптоми, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Доктор Емер Максвейні, консультант-нейрорадіолог, заявила, що останнє дослідження показало ефективність дієти MIND для зниження ризику виникнення хвороби Альцгеймера на 53%. За її словами, дієта MIND – це поєднання середземноморської дієти та дієти DASH, яка включає овочі, листову зелень, продукти з цільного зерна, бобові, ягоди, оливкову олію, рибу, птицю та червоне вино (не більше одного келиха на день).

До продуктів, від яких варто відмовитись, належать червоне м’ясо, продукти з високим вмістом цукру, твердий сир, масло та маргарин. Також варто повністю виключити або звести до мінімуму кількість високооброблених продуктів у раціоні.

Доктор Максвейні пояснює це тим, що високооброблені продукти бідні на поживні речовини, вони не можуть забезпечити організм вітамінами та мікроелементами, які необхідні для здоров’я мозку. Натомість вони містять шкідливі для здоров’я добавки та консерванти, які потрібно виводити з організму.

Цукром та штучними підсолоджувачами також не варто захоплюватись. Солодощі та багаті на рафіновані вуглеводи продукти, такі як білий хліб та макарони, можна вживати час від часу, та вони не повинні бути частиною вашого щоденного раціону. Надлишок цукру збільшує ризик деменції, ожиріння, хвороб серця та діабету 2 типу.

Поруч із цим, важливо дотримуватись рекомендованих норм споживання алкоголю. Дослідження показали, що ті, хто регулярно зловживав алкоголем, мали більший ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера. Алкоголь пошкоджує мозок та запобігає засвоєнню тіаміну, який необхідний для забезпечення організму енергією.

Крім того, доктор Максвейні підкреслила важливість жирів для мозку. Понад 60% сухої ваги мозку припадає на жир. Особливо важливо отримувати достатньо жирних кислот омега-3 та омега-6. Для цього потрібно щодня їсти горіхи та насіння, а також 2-3 рази на тиждень їсти жирні сорти риби (лосось, сардину, скумбрію).

Як і для всіх органів, для мозку важливо отримувати достатньо вологи. Зневоднення може негативно позначитись на пам’яті, увазі та когнітивних функціях мозку.

Щоб покращити настрій та підживити мозок важливо вживати продукти, багаті на білок. Вони містять амінокислоту L-триптофан, з якого виробляється серотонін.

Поділись


Новини партнерів