Дієтолог пояснила, коли потрібно починати стежити за рівнем холестерину та як його правильно контролювати

Високий рівень холестерину може стати серйозною проблемою, оскільки він збільшує ризик ішемічної хвороби серця та інсульту. Причиною третини всіх випадків ішемічної хвороби серця у світі є холестерин, тому важливо, щоб люди по-перше знали який у них рівень холестерину, по-друге тримали його під контролем, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Дієтолог Гелен Бонд розповіла, як правильно це зробити.

Люди часто думають, що за змінами у стані здоров’я зможуть зрозуміти, що в них високий рівень холестерину в крові. Але насправді він не викликає жодних симптомів.

Рівень холестерину може змінитися доволі швидко, тому здорове харчування та фізична активність повинні бути частиною вашого розпорядку дня. Звісно, мова йде про кілька тижнів, а не днів і якщо якогось дня ви з’їли більше, ніж звичайно, це не вплине на рівень холестерину в довгостроковій перспективі. Але якщо за час карантину здорове харчування та фізичні вправи повністю відійшли у небуття, це сильно вплине і на рівень холестерину, і на вашу вагу.

Тому, для зниження рівня холестерину потрібні певні зміни у способі життя та харчових звичках.

“Обмеження споживання нездорових закусок, зменшення розміру порцій та кількості насичених жирів, збільшення частки фруктів та овочів у раціоні та збільшення рівня фізичної активності допоможуть вам знизити рівень холестерину”, – пояснює Бонд.

“Крім того, якщо ви цього ще не зробили, подумайте про те, щоб ввести у свій раціон продукти, які сприяють зниженню рівня “поганого” холестерину та підвищенню рівня “хорошого”, щоб до наступної перевірки”.

Бонд каже, що попри поширену думку, високий рівень холестерину загрожує як дуже старим, так і дуже молодим людям. Тому ніколи не занадто рано почати думати про нього.

Нездоровий спосіб життя, погане харчування, споживання надто великої кількості насичених жирів, нестача фізичних вправ, паління, зловживання алкоголем та набір ваги через уповільнення метаболізму – все це збільшує ризик того, що задовго до настання пенсійного віку ваш рівень холестерину буде сильно перевищувати норму.

Місіс Бонд додала: “Те, що ви молоді, ще не означає, що ви можете не слідкувати за рівнем холестерину. Значна частина молодих людей має надто високий рівень холестерину в крові”.

Для контролю рівня холестерину, Бонд рекомендує додати в раціон спеції, включаючи перець чилі, паприку та корицю, овочі, бобові, крупи, такі як коричневий рис, вівсянку та гречку, сухофрукти, рослинні олії, рибні консерви, горіхи та попкорн.

Поділись


Новини партнерів