Науковці з’ясували, що викликає тромбоз у пацієнтів з COVID-19

Коли коронавірусну інфекцію вперше зафіксували в Ухані в грудні минулого року, вважалось, що це респіраторна інфекція, яка вражає саме легені. Але, коли захворювання почало поширюватись і інформації про нього надходило все більше, стало зрозуміло, що вірус набагато небезпечніший, ніж вважалось раніше і може вражати також серце, нирки, печінку та інші життєво важливі органи, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

В різних куточках світу фіксують згустки крові в мозку пацієнтів із COVID-19, навіть у молодих. Медики вже кілька місяців намагаються з’ясувати причину цього явища. Згідно з останніми повідомленнями, зміни в тромбоцитах крові, викликані COVID-19, можуть бути причиною серцевих нападів, інсультів та інших ускладнень у пацієнтів із коронавірусною інфекцією.

Дослідження проводили вчені з Університету штату Юта. Науковці виявили, що запальні білки, що утворюються під час хвороби, істотно змінюють функції тромбоцитів, роблячи їх гіперактивними та більш схильними до утворення небезпечних та потенційно смертельних згустків крові.

Вони вивчали дані 41 пацієнта з COVID-19, які були госпіталізовані до лікарні Університету штату Юта в Солт-Лейк-Сіті. 17 з них потрапили до відділення інтенсивної терапії, 9 з цих сімнадцяти пацієнтів потребували підключення до апаратів ШВЛ. Кров пацієнтів порівнювали з урахуванням віку та статі.

Використовуючи диференціальний генний аналіз, дослідники виявили, що SARS-CoV-2, схоже, викликає генетичні зміни у тромбоцитах. У лабораторних дослідженнях, коли вони досліджували агрегацію тромбоцитів, важливий фактор утворення тромбів, вони виявили, що тромбоцити пацієнтів з COVID-19 агрегуються швидше. Вони також зазначили, що ці зміни можуть змінити взаємодію тромбоцитів з імунною системою і сприяти запаленню дихальних шляхів, спричиняючи важкі ускладнення.

Науковці зазначили, що краще розуміння цих змін допоможе розробити кращі методи лікування, усунення тромбів та запобігання інсультів. Звіт про дослідження опублікували в журналі Blood.

Поділись


Новини партнерів