Коронавірус може збільшувати ризик проблем із серцем у 10 разів

Лікарі давно помітили зв’язок між важкими випадками COVID-19 та хворобами серця, але нове дослідження допомогло кількісно визначити масштаб проблеми, пише Жіночий світ з посилання на Health Day.

Дослідження показало, що в пацієнтів з COVID-19, які перебувають у відділеннях інтенсивної терапії, зупинки серця та порушення серцевого ритму зустрічаються в 10 разів частіше, ніж в інших пацієнтів, яких довелося госпіталізувати через COVID-19.

Не зрозуміло, чому для тих, в кого коронавірусна інфекція протікає особливо важко, аж на стільки зростає ризик. Науковці вважають, що це може бути пов’язано з фактором стресу, але не з безпосереднім впливом коронавірусу на серце.

“Причини, не пов’язані з серцем, такі як системна інфекція, запалення та хронічні хвороби, скоріше призведуть до зупинки серця, ніж пошкодження чи інфікування клітин серця через коронавірусну інфекцію”, – пояснює старший автор дослідження доктор Раят Део. Він серцевий електрофізіолог і доцент кафедри серцево-судинної медицини в Медичному училищі університету Пенсільванії.

З висновками дослідження погоджується доктор Саджіт Бхусрі з лікарні Lenox Hill, Нью-Йорк.

“Ми знаємо, що у тих, в кого COVID-19 протікає критично важко, часто бувають запалення, які призводять до цитокінових штормів. Здається, саме ця реакція імунної системи може призводити до порушень серцевого ритму, а не сам вірус”, – коментує він.

Дослідження включало 700 пацієнтів, які були прийняті до лікарні Університету Пенсильванії з початку березня до середини травня. Середній вік пацієнтів становив 50 років, більше 70% з них були темношкірими.

Дев’ять пацієнтів зазнали зупинки серця; в двадцяти п’яти спостерігалось порушення серцевого ритму; в дев’яти пацієнтів спостерігались клінічно значущі брадиаритмії (уповільнення серцебиття); в десяти пацієнтів була нетривала шлуночкова тахікардія – прискорене серцебиття, яке нормалізується саме по собі протягом 30 секунд.

Близько 11% учасників дослідження потрапили до відділення інтенсивної терапії. Єдині випадки зупинки серця сталися серед пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії, згідно з висновками, опублікованими 22 червня у журналі Heart Rhythm.

Це підтверджує більш ранні повідомлення, що у важких пацієнтів з COVID-19, навіть у відносно молодих, спостерігаються проблеми з серцевим ритмом.

“Необхідно провести додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи має серцева аритмія довгостроковий вплив на здоров’я для пацієнтів, які були госпіталізовані через COVID-19”, – сказав Део.

Поділись


Новини партнерів