Витрачаючи на сидіння на 30 хвилин менше, можна зменшити ризик виникнення раку

Нове дослідження показало, що якщо щодня рухатись на 30 хв більше, можна знизити ризик виникнення раку на 8%, пише Жіночий світ з посилання на WhatsNew2day.

А якщо витратити стільки ж часу на вправи середньої або високої інтенсивності, ризик знижується майже на третину.

Команда з Центру онкологічних захворювань імені доктора Андерсона в Х’юстоні, штат Техас, сподівається, що результати їхнього дослідження можуть допомогти медикам сформувати рекомендації для пацієнтів щодо збільшення рівня фізичної активності.

В дослідженні, яке опублікували в JAMA Oncology, команда розглядала дані 8002 дорослих, старших за 45 років, які брали участь в дослідженні причин географічних та расових відмінностей в інсультах.

Учасники вимірювали рівень своєї фізичної активності за допомогою акселерометрів, які носили на стегні протягом семи днів поспіль.

Дослідники вимірювали час, який учасники витрачали на сидіння, легкі фізичні навантаження, а також фізичні навантаження середньої та високої інтенсивності. Дані про фізичну активність збирали з травня 2009 року по грудень 2012.

Сам аналіз проводили  з 18 квітня 2019 року по 21 квітня 2020. За період спостережень від раку померло 268 учасників (приблизно 3,3%). Результати дослідження показали, що померлі учасники витрачали більше часу на сидіння.

Коли науковці порівняли рівень фізичної активності всіх учасників, то стало зрозуміло, що заміна 30 хв сидіння щодня на легку фізичну активність знижує ризик смерті від раку на 8%, а якщо замінити сидіння на вправи середньої чи високої інтенсивності, ризик смерті від раку падає на 31%.

Було враховано й інші фактори, що збільшують імовірність смерті від раку, такі як вік, стать, паління та хвороби серця.

Науковці прокоментували, що їхні результати свідчать про те, що навіть легкі фізичні навантаження корисні для профілактики раку.

Поділись


Новини партнерів