Вчені знайшли новий фактор ризику COVID-19

Пацієнти з COVID-19, у крові яких виявили високий рівень кортизолу, мають значно вищий ризик появи серйозних ускладнень та смерті. Це результати нового дослідження, яке проводили британські науковці під керівництвом професора Вальджита Ділльо з Імперського коледжу Лондона, пише Жіночий світ з посилання на Times Now.

У дослідженні, опублікованому в четвер у The Lancet Diabetes & Endocrinology, наводяться перші дані, які показують, що рівень кортизолу є маркером тяжкості захворювання.

Автори дослідження вважають, що дані про рівень кортизолу можуть використовуватись для ідентифікації тих пацієнтів, які можуть потребувати інтенсивного лікування.

Людський організм виробляє кортизол у відповідь на стрес, спричиняючи зміни в метаболізмі, роботі серця та імунної системи, щоб допомогти нашому організму з цим впоратись, кажуть дослідники.

У крові здорової людини в стані спокою рівень кортизолу 100-200 нмоль/л. Коли ми спимо, він практично нульовий. Надто низький рівень кортизолу може бути небезпечним для життя.

На дуку авторів досліджень, підвищений рівень кортизолу під час хвороби також може бути небезпечним. У дослідженні використовували дані 535 пацієнтів, у 403 з яких було підтверджено COVID-19. У хворих на коронавірусну інфекцію рівень кортизолу був значно вищим, ніж у пацієнтів, в яких вона не підтвердилась. У деяких пацієнтів він доходив до позначки 3241 ноль/л, що значно більше навіть за показники після серйозних операцій, коли рівень кортизолу може перевищувати 1000 нмоль/л.

Важкі пацієнти, в яких рівень кортизолу тримався на рівні 744 і нижче проживали в середньому 36 днів після госпіталізації, а ті, хто мав рівень кортизолу вищий за 744, проживали в середньому 15 днів.

“З точки зору ендокринолога, немає нічого дивного у тому, що у пацієнтів, які мають важкі ускладнення від COVID-19, підвищений рівень кортизолу, однак рівні, які ми зафіксували, тривожно високі”, – сказав Ділльо. “Якщо виявити високий рівень кортизолу на ранньому етапі хвороби, ми зможемо виявити тих пацієнтів, стан яких може швидко погіршитись”.

Також він вважає, що медики повинні враховувати рівень кортизолу, коли підбирають лікування для своїх пацієнтів.

У дослідженні використовувались дані про тестування на COVID-19 та звичайні аналізи крові, які включають визначення рівня кортизолу, які проводили через 48 годин після госпіталізації.

За період дослідження померло трохи менше 27% інфікованих пацієнтів та трохи більше 7% пацієнтів, у яких COVID-19 не підтвердили.

Поділись


Новини партнерів