Експерти розказали, чи може вірус вижити на продуктах харчування

Навіть після поширення пандемії фактичне походження нового коронавірусу залишається загадкою. Точно встановлено, що він передається від людини до людини, але чи може він передаватись через їжу ще не відомо. Вважається, що навіть якщо він залишиться на продуктах, то загине під час термічної обробки. Але як щодо замороженої та охолодженої їжі, яку ми вживаємо сирою? Експерти застерегли від вживання таких продуктів, коли знайшли коронавірус на дошках, на яких нарізали лосось для імпорту на оптовому ринку продовольства в Китаї, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Передчасно казати, що вірус передається через заморожену їжу, оскільки доказів цього немає. Оприлюднений у Reuters звіт містив думки про ризик інфікування коронавірусом через вживання та приготування охолоджених і заморожених продуктів, містив коментарів чиновників охорони здоров’я, лікарів та інших експертів.

Ву Цзунью, головний епідеміолог Центру запобігання та контролю захворювань Китаю, заявив державним ЗМІ, що вірус може виживати на поверхні замороженої їжі до трьох місяців, і його агентство підозрює, що забруднені товари стали причиною останніх спалахів інфекції. Також він вважає, що вірус могли завезти до Пекіна інфіковані іноземці.

За словами Джина Донг-Юна, професора вірусології з Гонконзького університету, не відомо, чи може SARS-CoV-2 передаватись через споживання забрудненої їжі. Щоб з’ясувати, чи може коронавірус передаватись через пряме вживання або через дотики до забруднених продуктів, потрібні додаткові дослідження.

Ейал Лешем, директор Центру медицини подорожей та тропічних хвороб Медичного медичного центру Шеба, Ізраїль, заявив, що зараження від свіжих продуктів, таких як м’ясо та риба, може статися, якщо інфікований працівник кухні або офіціант торкнеться продукту та залишить на ньому вірус.

Пол Тамб’ях, президент Азіатсько-Тихоокеанського товариства клінічної мікробіології та інфекційних хвороб, заявив: “Я скептично ставлюсь до гіпотези, що саме цей ринок був джерелом вірусу, який спричинив спалахи за тисячі кілометрів від нього. Більш імовірно, що вірус на ринку залишила інфікована людина. Але ми не можемо бути впевнені, поки її не знайшли. На жаль, цей вірус вже не раз здивував нас”.

Ом Шрівастав, директор Інфекційних хвороб лікарні Яслок, Мумбаї, зауважив на це: “Ми маємо справу з цим вірусом менше п’яти місяців. Занадто рано говорити, чи може він протистояти змінам навколишнього середовища. Я маю на увазі, що не можу сказати, чи може він передаватись через продукти харчування”.

Однак, Дейл Фішер, експерт з хвороб, який працює в Сінгапурі та голова Глобальної мережі сповіщення про спалахи хвороб і реагування на них, яка координується ВООЗ, висловив свою думку: “Коли ми хочемо зберегти вірус в лабораторії, ми його заморожуємо. Тому, якщо вірус опиниться на продуктах, які будуть заморожуватись, він виживе. Зазвичай вірус живе менше тижня, однак заморозка може подовжити його життя. Це частково пояснює, чому в зимовий період він більш заразний”.

Поділись


Новини партнерів