Як уникнути хвороб нирок: поради нефролога

Про те, як уникнути хронічних захворювань нирок, розповів головний позаштатний спеціаліст-нефролог МОЗ, доктор медичних наук Євген Шилов.

За його словами, необхідно регулярно стежити за артеріальним тиском і рівнем цукру в крові, а також не допускати, щоб талія запливала жиром. Якщо з’явилася зайва вага, потрібно від неї позбуватися.

Також ви повинні бути фізично активною людиною, не курити і не зловживати алкоголем, правильно харчуватися. Крім того, не варто зловживати ліками, так як багато з них мають нефротоксичний ефект, тобто токсичні для нирок.

Основна причина виникнення хронічних захворювань нирок – НЕ інфекційні ураження сечостатевої системи, як багато хто вважає, а хвороби цивілізації, підкреслив експерт. Це діабет другого типу, артеріальна гіпертонія, метаболічний синдром, сечокам’яна хвороба. Чим старша людина, тим гірший стан її нирок.

Читайте також: 6 правил, які вбережуть ваші нирки від захворювань

Хронічна хвороба нирок є тривалим прогресивним зниженням ниркової функції. Симптоми розвиваються повільно і непомітно, тому на ранніх стадіях хвороба, як правило не провляється. На просунутих стадіях з’являються нудота, стоматит, ніктурія, апатія, свербіж, зниження ясності розуму, м’язові конвульсії і судоми, затримка рідини і так далі.

Поділись


Новини партнерів