Три найкращі і три найгірші продукти для вашого кишечника

Велика частина наших проблем зі здоров’ям є наслідком нездорових харчових звичок та неправильного способу життя. Поживна та здорова їжа, приготована вдома, має велике значення для збереження здоров’я та запобігання хворобам. Особливо важливу роль вибір дієти відіграє тоді, коли мова йде про такі захворювання, як хронічний коліт, пише Жіночий світ.

Коліт – це запалення слизової оболонки товстої кишки. Від нього можуть страждати як чоловіки, так і жінки. Спричинити коліт може інфекція, запальні хвороби кишечника або алергічна реакція. Іноді коліт може навіть перерости в рак кишечника.

Щоб зменшити ризик, варто внести певні зміни до свого харчування. Ось три найшкідливіші та 3 найкорисніші продукти для вашого кишечника:

Шкідливо: Продукти з великим вмістом цукру. Зловживання рафінованим цукром пов’язують з багатьма захворюваннями. Воно збільшує ризик виникнення діабету другого типу, ожиріння та запалення слизової кишечника. Дослідження встановили, що продукти з великим вмістом цукру погіршують стан пацієнтів з кишковими інфекціями. Тож є багато причин скоротити споживання цукру.

Шкідливо: Високооброблена їжа. Такі продукти містять велику кількість насиченого жиру, солі та цукру і вкрай негативно впливають на кишечник. Більше того, консерванти, які використовуються для подовження терміну зберігання високообробленої їжі, можуть нашкодити вашому шлунку. Також, високооброблені продукти збільшують рівень холестерину в крові, що має серйозні наслідки для серця та судин.

Шкідливо: Кофеїн та алкоголь. Одна чашка кави на день нікому не шкодить, але коли з’являється залежність від кофеїну, починаються великі труднощі. І кофеїн, і алкоголь можуть подразнювати слизову оболонку кишечника та шлунку, сприяючи виникненню інфекцій. Крім того, вони можуть стати причиною печії, кислотного рефлюксу та збільшення кислотності шлунка.

Корисно: Бобові. Це одне з найбагатших джерел клітковини, вітамінів групи В та рослинного білка, які дуже корисні для здоров’я кишечника. Також бобові містять сполуки, що звуться флавоноїдами, які допомагають запобігти запаленням. А завдяки високому вмісту антиоксидантів, бобові допомагають відновити пошкоджені клітини кишечника.

Корисно: Насіння льону. Будь яке насіння надзвичайно багате на поживні речовини та клітковину. Насіння льону також пригнічує вироблення прозапальних цитокінів та ліпідних медіаторів, які призводять до запалення. Крім того, насіння льону допомагає вивести токсини з товстої кишки та сприяє здоровому травленню.

Корисно: Фрукти. Якщо ви часто страждаєте на запори чи інші проблеми з травленням, вам потрібно збільшити споживання клітковини. Зараз, коли настає літній сезон, ви зможете отримати велику кількість клітковини зі свіжих фруктів. Крім того, ви отримаєте з них велику кількість вітамінів та фолатів.

Поділись


Новини партнерів