Науковці розповіли, що відрізняє коронавірусну інфекцію від звичайного грипу

Нове дослідження показало, що пошкодження легенів при коронавірусній інфекції значно відрізняють від пошкоджень, завданих грипом, пише Жіночий світ з посиланням на Heаlth Day.

Легеневу тканину сімох пацієнтів із COVID-19 порівнювали з аналогічною тканиною тих пацієнтів, які померли від пневмонії, що була спричинена грипом. Медики помітили, що коронавірусна інфекція сильно вплинула на кровоносні судини, чого при більшості респіраторних захворювань не спостерігається.

Дослідники зрозуміли це, коли побачили, що вірус вплинув на стінки судин, а також знайшли у них багато крихітних згустків. Також медики побачили, що у пацієнтів утворились нові судини. Доповідь про дослідження було опубліковано 21 травня в журналі New England Journal of Medicine.

Отримані дані підтверджують інформацію від лікарів по всьому світу про серйозні ураження легеневих судин і тромби, які не характерні для респіраторних інфекцій.

“Що відрізняє COVID-19 від інших респіраторних інфекцій, так це те, що легені не деформуються, не руйнуються та не травмуються до того, як почнеться гіпоксія”, – повідомив співавтор дослідження доктор Стівен Менцер, професор хірургії Гарвардського медичної школи.

“З якоїсь причини в цієї хвороби існує судинна фаза, на ряду з пошкодженнями, які ми зазвичай пов’язуємо з вірусними хворобами, такими як грип”, – додав він.

Дослідники зазначили, що не очікували зафіксувати появу нових судин у пацієнтів. За словами Менцера, це могла бути спроба легенів одержати більше кисню.

Менцер та його колеги також намагалися визначити генетичні та інші фактори, які могли б допомогти визначити людей, які найбільш схильні до тяжких наслідків COVID-19, але не змогли знайти жодного.

В більш ранніх дослідженнях знаходили пошкодження судин та згустки крові в інших органах, зокрема в серці та нирках.

Поділись


Новини партнерів