Дерматолог пояснила, чи можна використовувати оцет для лікування сонячних опіків

Шукаючи в інтернеті інформацію про домашні засоби для засмаги та лікування сонячних опіків, ви можете знайти багато креативних ідей. Одна з них – це використання оцту проти сонячних опіків, пише Жіночий світ

Але чи ефективний такий спосіб лікування? А головне – чи безпечний він? Фахівці кажуть, що ні.

Через свою кислотність оцет може ще більше пошкодити й без того обпечену шкіру,  говорить Керлін Ченг, доктор медичних наук , дерматолог та співробітник Школи медицини Геффена при UCLA.

Більшість видів оцту, включаючи яблучний оцет та білий оцет, мають pH від 2 до 3, тобто вони дуже кислі. Якщо нанести оцет на опік, то він зруйнує залишки природного бар’єру шкіри, що призведе до посилення болю, запалення та затримки загоєння.

Оцет містить декілька кислот, зокрема оцтову, молочну, лимонну та яблучну. За словами Ченг, використання таких агресивних компонентів на чутливій шкірі може призвести до виникнення серйозного хімічного опіку.

Більше того, якщо ви сильно обпеклися на сонці, у вас з’явились пухирі та відкриті рани, використання оцту може викликати сильний біль, краще уникати контакту обпеченої шкіри з будь-якими кислотами.

Є безліч безпечних та ефективних домашніх засобів проти сонячних опіків. Наприклад, алое. Ви можете скористатися прозорим гелем з листя самої рослини або ж фабричними зволожуючими засобами, до складу яких входить алое. Воно чудово зволожує шкіру та знімає подразнення, також стимулює вироблення колагену, що прискорює загоєння.

Також ви можете охолодити шкіру за допомогою прохолодного душу. Гарячий душ або ванна, які ми обираємо за інших умов, можуть ще більше подразнити та висушити шкіру. А прохолодна (не холодна!) вода навпаки, принесе полегшення. Також можна скористатись холодними компресами, прикладаючи змочений у воді рушник до ураженої ділянки шкіри.

Крім того, важливо отримувати достатньо вологи. Сонячні опіки, а також перебування під прямим сонячними променями можуть призвести до зневоднення. Тому важливо пити багато чистої води, щоб організм міг відновитись.

Дотримуйтесь цих порад і ні в якому разі не застосовуйте на опіках оцет, тоді сонячні опіки загояться швидше. Також не забувайте використовувати сонцезахисний крем широкого спектру дії з SPF 30 і більше, щоб уникнути сонячних опіків.

Поділись


Новини партнерів