Експерти назвали вітамін, який ефективно захищає від розвитку раку шкіри

Дослідниками було визначено, що знизити ризик плоскоклітинного раку шкіри ефективно допомагає активне споживання вітаміну А.

Вчені з США (Браунський університет, Гарвардська медична школа) і Південної Кореї (Університет Інье) вивчили зв’язок між споживанням вітаміну А і ризиком плоскоклітинного раку, другого за поширеністю виду раку шкіри людини. Дане захворювання характеризується аномально швидким ростом клітин, які складають зовнішній шар шкіри.

Щоб визначити, чи може дієтичне споживання вітаміну А захистити від раку шкіри, наукові фахівці проаналізували дані більше 48 000 чоловіків і 75 000 жінок, про їх роботу детально розповів журнал JAMA Dermatology. Було визначено, що більш високий рівень вітаміну А в раціоні харчування пов’язаний зі зменшеним ризиком розвитку плоскоклітинного раку шкіри, незалежно від статевої диференціації.

«Зниження ризику даного типу раку шкіри ми зафіксували у тих учасників, чиє харчування відрізнялося значним споживанням ретинолу і каротиноїдів: бета-криптоксантин, лікопену, лютеїну, зеаксантину», – розповіли дослідники.

Їх остаточний висновок такий: збільшення вітаміну А в раціоні може ефективно захищати людину від виникнення плоскоклітинного раку.

За словами експертів, вітамін А можна знайти в різних продуктах – його багатими джерелами є молочка, риба, м’ясо, субпродукти. Каротиноїди, які метаболізуються організмом в ретинальну і ретиноєву кислоти (активні форми вітаміну А) у великій кількості містяться в апельсинах, моркві, шпинаті.

Медики нагадують, що вітамін А також ефективно підтримує здоров’я органів зору, допомагаючи правильно функціонувати мембранам рогівки. Крім цього, відіграє важливу роль у формуванні та підтримці інших органів – серця, нирок, легенів.

Поділись


Новини партнерів