Канадські вчені перевіряють, чи може сполука, що міститься в марихуані, захищати від коронавірусу

Команда канадських вчених перевіряє, чи можуть сполуки, які містяться в марихуані, допомогти подолати коронавірусну інфекцію, пише Жіночий світ з посиланням на WhatNews2day.

Дослідники з Летбріджського університету, що в Альберті, вивчили 400 різновидів канабісу і зосередили увагу на дюжині, яка показала здатність блокувати проникнення вірусів у клітини людського організму.

Вони кажуть, що екстракти канабідіолу, основного непсихоактивного компонента коноплі, допомогли зменшити кількість клітинних рецепторів, через які коронавірус проникає всередину клітини, більш, ніж на 70%.

Однак вчені застерігають, що люди не повинні поспішати вживати канабіс для профілактики коронавірусу, для підтвердження їхніх результатів потрібні клінічні випробування.

Команда під керівництвом доктора Ігоря Ковальчука створила 3-D моделі тканин ротової порожнини, дихальних шляхів та кишечника людини і виділила екстракти канбідолу з рослини Cannabis Sativa.

Екстракти мали вкрай низький вміст тетрагідроканабінолу, головного психоактивного компоненту канабісу.

Потім дослідники перевірили вплив екстрактів на ангіотензинперетворюючий фермент 2 (АПФ2), рецептори, які вірус використовує, щоб проникати до клітин людини. Результати показали, що це допомогло скоротити кількість рецепторів, що є “вікном” для вірусу, більш, ніж на 70%.

“Деякі з екстрактів знизили кількість вірусних рецепторів на 73%, значно зменшивши шанси потрапляння вірусу всередину клітини”, – сказав доктор Ковальчук.

Вчені також розглядали інші рецептори, такі як TMPRSS2, які дозволяють вірусу потрапляти в клітини та швидко розмножуватись.

“Уявіть собі, що клітина – це будинок. Канабіноїди зменшують кількість дверей, що ведуть всередину на 70%, що значно скорочує шанси проникнути в будинок”, – пояснює доктор Ковальчук.

Якщо клінічні випробування пройдуть успішно, екстракт канабідолу можна буде використовувати для виготовлення інгаляторів, гелів та розчинів для полоскання горла та ротової порожнини. Ті продукти з канабісу, які зараз використовуються в країнах, де це дозволено, не розроблялись для профілактики COVID-19, тому без клінічних випробувань говорити про їхню ефективність не можна.

Поділись


Новини партнерів