Дослідження показало, що інтенсивне лікування гіпертонії знижує ризик фібриляції передсердь

Інтенсивне лікування підвищеного артеріального тиску може захистити від виникнення фібриляції передсердь, порушень серцевого ритму, які можуть з часом призвести до інсульту, інфаркту та серцевої недостатності, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Науковці проаналізували дані більш, ніж 8000 пацієнтів із підвищеним артеріальним тиском і підвищеним ризиком серцевих захворювань, які брали участь в дослідженні Національного інституту здоров’я США, відомого як SPRINT.

Учасники проходили або інтенсивне лікування, мета якого була знизити тиск до 120 мм. рт. ст., або стандартне, метою якого було утримати артеріальний тиск на позначці 140 мм. рт. ст.

Протягом 5 років спостереження, у другій групі було 118 випадків фібриляції передсердь, тоді як у першій групі, яка отримувала інтенсивне лікування – лише 88.

Зниження систолічного артеріального тиску до менш ніж 120 мм. рт. ст. знижувало ризик фібриляції передсердь на 26% порівняно зі стандартним лікуванням, згідно з дослідженням медичної школи Wake Forest of Medicine, недавно опублікованим у журналі Hypertension.

Вплив інтенсивного зниження артеріального тиску на ризик фібриляції передсердь був однаковим для всіх груп, незалежно від статі, раси чи рівня артеріального тиску.

“Гіпертонія є найпоширенішим фактором ризику фібриляції передсердь”, – сказав головний автор доктор Ельсаїд Соліман, професор епідеміології та профілактики хвороб з університету Уейк-Форесті, у Вінстоні-Салемі, штат Північна Кароліна, “І тепер у нас є потенційний шлях до профілактики”.

Основні результати дослідження SPRINT були опубліковані у 2015 році. Попередні дослідження SPRINT дослідників з Wake Forest виявили, що зниження артеріального тиску знижує ризик психічних порушень та може уповільнити вікові ураження мозку.

Поділись


Новини партнерів