5 продуктів, які допоможуть підвищити рівень “хорошого” холестерину

Високий рівень холестерину завжди був пов’язаний з підвищеним ризиком хвороб серця. Кожного разу, як ми чуємо слово “холестерин”, у нас в думках зринає “поганий” холестерин, або ЛПНЩ. Однак, не весь холестерин шкідливий для здоров’я. Існує так званий “хороший” холестерин, якого наш організм потребує, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

“Хорошим” холестерином називають ліпопродеїди високої щільності. Здоровий рівень ЛПВЩ в організмі допомагає боротись із запаленнями та пошкодженням клітин, а також знижує ризик виникнення серцевих хвороб. Збільшити рівень ЛПВЩ можна, якщо споживати певні продукти харчування.

Перш за все, це оливкова олія. Вона містить корисні для серця жири, які допомагають зменшити запалення, спричинені ЛПНЩ. Дослідження показують, що оливкова олія допомагає знизити ризик хвороб серця. Вона чудово підходить для салатів, однак смажити на ній не варто. Під дією високих температур корисні речовини, які містяться в оливковій олії, легко руйнуються.

Також збільшити рівень ЛПВЩ допомагають овочі та фрукти фіолетового кольору. Крім того, вони містять антиоксиданти, відомі як антоціани, що можуть боротися із запаленням та захищати клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами. Тому варто включити до свого раціону буряк, баклажани, ожину, червону капусту та чорницю.

Ще одним важливим продуктом для підтримки здорового рівня ЛПВЩ в організмі є жирна риба. Вона містить велику кількість жирних кислот омега-з, які можуть боротись із запаленнями та покращувати функціонування ендотеліальної оболонки артерій. Лосось, сардини, скумбрія, анчоуси – видів риби, які допоможуть вам підняти рівень ЛПВЩ, досить багато.

Також на омега-3 жирні кислоти дуже багате насіння чіа. Крім того, воно містить величезну кількість клітковини і інших поживних речовин. Насіння чіа сприяє зниженню рівня ЛПНЩ та допомагає контролювати кров’яний тиск. Його можна додавати до коктейлів, круп чи йогуртів.

Квасоля та інші бобові – це теж прекрасне джерело розчинної клітковини та інших поживних речовин. Також вони містять корисні для здоров’я серця фолати. Бобові допомагають підвищити рівень ЛПВЩ, особливо це стосується чорної та червоної квасолі і сочевиці.

Поділись


Новини партнерів