5 ознак дефіциту цинку, про які ви повинні знати

Щодня нам потрібна певна кількість вітамінів та мінералів, щоб залишатися здоровими. Дефіцит або відсутність будь-якого з них може викликати проблеми зі здоров’ям. Одним з таких мінералів є цинк, про який ми часто забуваємо, пише Жіночий світ.

Цинк має велике значення для підсилення імунітету, підтримки гостроти зору та здоров’я кісток, а також для засвоєння білків. Цинк відіграє вирішальну роль у стабілізації гормонального фону. Однак, його не так легко знайти у продуктах в потрібній кількості.

Дієтолог Кавіта Девган каже, що з дефіцитом цинку важко боротись: “Цинк важко отримати з рослинних джерел, а наш організм не може його синтезувати самостійно. Не так багато джерел цинку нам доступно”. В той же час, дефіцит цинку може викликати багато проблем зі здоров’ям і знайти їх причину буде важко.

Ось, як можна зрозуміти, що вам не вистачає цинку:

Уповільнення росту. Однією з найбільш очевидних ознак дефіциту цинку є затримка росту, особливо у дітей. Коли організм не знаходить достатньої кількості джерел цинку, це може призвести до утруднення розвитку клітин і до погіршення здоров’я в ранньому віці.

Ослаблений імунітет. Ми часто пов’язуємо з міцним імунітетом споживання вітаміну С та антиоксидантів, але майже ніколи не згадуємо про цинк. Цинк підсилює вироблення Т-клітин, які борються з інфекціями та запобігають потраплянню в організм збудників хвороб. Дефіцит цинку може затримати відновлення Т-клітин після хвороб та зробити людину вразливою до інфекцій.

Млявість. Ослаблення імунітету може також призвести до того, що нейрони потребуватимуть більше часу для реакцій синтезу білків. З часом нестача цинку може призвести до дефіциту уваги та моторних проблем.

Втрата відчуття смаку та запаху. Цинк відіграє важливу роль, взаємодіючи з вашими смаковими рецепторами. Якщо у вас дефіцит цинку, ви можете гірше розрізняти смаки та запахи, а улюблені страви вже не здаватимуться такими смачними, як раніше. Дефіцит цинку також може порушити роботу шлунково-кишкового тракту, тому будьте обережні.

Прищі та висипання. Ще одна ознака дефіциту цинку помітна на шкірі. Раптове збільшення кількості прищів та висипань може викликати занепокоєння. Відсутність або нестача цинку в раціоні може порушити роботу гормональної системи та призвести до появи прищів.

Відповідно до останніх дієтичних рекомендацій, добова норма цинку становить 8 мг для жінок та 11 мг для дорослих чоловіків. Його можна отримати з горіхів та насіння, цільнозернових продуктів, тофу, бобових та молочних продуктів.

Поділись


Новини партнерів