Вчені попереджають, що новий штам коронавірусу більш заразний, ніж попередні

Вчені повідомляють, що новий штам коронавірусу, який з’явився в результаті мутації, став домінуючим і схоже, що він більш заразний, аніж той, з яким доводилось мати справу на початку пандемії, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Новий штам з’явився в лютому в Європі, поширився на Східне узбережжя США і був домінуючим штамом у всьому світі з середини березня, повідомляє Los Angeles Times.

Новий штам поширюється швидше, він може зробити людей вразливими для повторного зараження COVID-19, але, схоже, він не є більш смертельним. Такі висновки науковці зробили на основі дослідження, яке було опубліковано на сайті BioRxiv.

Дослідники заявили, що це необхідно врахувати, якщо ми хочемо, аби вакцини та ліки, які зараз розробляються для боротьби з коронавірусною інфекцією, були справді ефективними.

Для свого дослідження науковці провели обчислювальний аналіз більш ніж 6000 коронавірусних генетичних послідовностей з усього світу. Невідомо, чому новий штам коронавірусу є більш заразним, ніж попередні штами.

“Ці дані викликають занепокоєння, оскільки ми бачимо, що вірус мутує і нові форми з’являються дуже швидко. Протягом березня новий штам встиг поширитись і стати домінуючим”, – написала у своєму Facebook керівник дослідження Бетт Корбер, комп’ютерний біолог в Національній лабораторії Лос-Аламоса.

“Коли віруси цієї мутації потрапляють в популяцію, вони швидко “беруть контроль” над тутешньою епідемією. Таким чином, вони є більш трансмісивними”, – пояснює Корбер.

За словами Алана Ву, який керує клінічною лабораторією лікарні у Сан Франциско, останніми тижнями американські медичні експерти неодноразово висловлювали думку, що в США може лютувати два штами вірусу, один переважно на Східному узбережжі, а другий – на Західному.

“Ми хочемо ідентифікувати цю мутацію”, – каже він, зазначивши, що в його лікарні зафіксовано лише кілька смертельних випадків із сотень інфікованих. “Наші дані зовсім не схожі на ті, що ми отримуємо із Нью Йорка”.

Поділись


Новини партнерів