Китайські вчені попереджають, що людство не зможе позбутися коронавірусу

Провідні китайські вчені заявляють, що, скоріш за все, повністю викорінити коронавірус не вдасться і COVID-19 залишиться з людством, як одна із сезонних інфекцій, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Навряд чи новий коронавірус зникне так, як його близький родич вірус SARS, який спричинив епідемію 17 років тому, оскільки в більшості інфікованих не з’являється  виражених симптомів, таких як жар чи кашель. Ця група людей, що переносять хворобу безсимптомно, сильно ускладнює обмеження поширення вірусу.

Інфіковані SARS завжди мали симптоми. Коли їх ізолювали від інших, вірус припинив поширюватись. Тоді як з новим коронавірусом справи складаються геть інакше – у Китаї щодня знаходять десятки інфікованих, у яких не проявляється жодних симптомів, не зважаючи на жорсткі карантинні заходи.

“Вельми імовірно, що це буде хворобою, яка довго співіснуватиме з людьми та набуде сезонного характеру. Збудник хвороби зможе довгий час знаходитись в людських тілах”, – сказав Цзінь Ци, директор Інституту Біології Патогенів Академії медичних наук Китаю.

Тому повністю ліквідувати вірус, не зважаючи на всі заходи, які паралізували значну частину світової економіки, не вдастся. Деякі експерти з охорони здоров’я закликають дозволити вірусу поширюватись у контрольованому вигляді через молоде населення. Такої стратегії дотримуються в Індії. А, приміром, Швеція взагалі відмовились від жорстких карантинних заходів.

Ентоні Фоучі, директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США, заявив ще минулого місяця, що COVID-19 має усі шанси стати сезонною хворобою, про що свідчить його поширення в країнах, що знаходяться в південній півкулі, де саме розпочинається зимовий сезон.

В той же час, деякі експерти висловлюють сподівання, що поширення коронавірусу сповільниться, коли температура повітря в північній півкулі почне зростати, хоча китайські вчені ставляться до таких заяв скептично.

“Вірус чутливий до тепла, але тільки тоді, коли він піддається впливу температури в 56 градусів Цельсія протягом 30 хвилин, а такої температури повітря не буває навіть найспекотнішого літа”, – сказав Ванг Гуцян, завідувач відділення інфекційних хвороб Першої лікарні Пекінського університету. “Тож шанс, що кількість випадків коронавірусу істотно зменшиться, дуже невеликий”.

Поділись


Новини партнерів