8 незвичайних, але ефективних способів зміцнити імунітет

За наше здоров’я відповідає імунна система. Справа в тому, що організм людини щохвилини піддається атакам бактерій, вірусів та інших агентів, що викликають різні захворювання. Тому зміцнення імунітету, цього щита організму, має важливе значення. Всі знають, що корисно висипатися, пити воду, вживати вітаміни. Але, щоб уберегтися від захворювань, можна застосувати і нетрадиційний підхід.

Стратегії зміцнення імунного захисту

1. Завершувати душ холодними обливаннями

Холодний душ – бадьорить і у всіх відносинах корисна процедура. Фахівці довели, що ті, хто приймають холодний душ щодня, мають в крові більше білих кров’яних клітин, які гублять віруси, ніж ті, хто вважає за краще гарячий або теплий душ.

Прагнучи зігрітися, організм нарощує швидкість обміну речовин, а це «мобілізує» імунну відповідь, в результаті чого виробляється більше білих кров’яних тілець.

Є думка, що контрастний душ стимулює лімфотік, даючи імунній системі додаткові сили протистояти недугам. Але це лише профілактичний засіб, його не використовують в період хвороби.

2. Вживати пахучі продукти

Тут працює просте правило – чим інтенсивніший запах, тим більше допомоги імунній системі. Що це за продукти? Йдеться про сирий часник, цибулю, імбир або женьшень.

Часник, наприклад, має в складі до 70 сірчистих сполук, важливих для формування білих кров’яних тілець, що вражають віруси.

Достатньо 1-2 зубчики часнику в день, щоб зміцнити імунну відповідь організму на 40%.

3. Масаж

Процедура масажу здатна зміцнити імунний захист.

У осіб, що проходили процедуру масажу після терапії, показник кортизолу суттєво знижувався, а показник так званих гормонів радості допаміну і серотоніну, навпаки, підвищувався. На додачу до цього, масаж підсилює імунну відповідь у пацієнтів з імунодефіцитом (наприклад, мають злоякісні новоутворення).

При стресі організм активно виробляє гормон кортизол. А сильний стрес провокує тягу до вуглеводних, жирних, солодких продуктів, що негативно впливає на імунітет. І, отже, знизивши вміст кортизолу, можна допомогти імунній системі.

4. Мідні прикраси 

Мідь – важливий мікроелемент в організмі, який зв’язується з ферментами. А ферменти беруть участь в утворенні гемоглобіну крові.

Мідь допомагає імунітету боротися з різними інфекціями, регенерує тканини і сприяє процесам загоєння. Якщо ви носите мідні прикраси, то мала її кількість проникає в тканини і систему кровообігу, оберігаючи імунітет.

5. Слухати музику

Музика важлива для імунітету. Фахівці встановили, що прослуховування спокійних (класичних) мелодій знижує вміст кортизолу і, навпаки, підвищує вміст імуноглобуліну А – природного імуномодулятора.

6. Вживати в їжу квашену капусту

Квашені і кисломолочні продукти (їх ще називають ферментовані) мають в складі цінні пробіотики, які зміцнюють імунний захист. Понад 70% імунної системи розташовується в кишечнику, а здоровий баланс кишкової мікрофлори дозволяє боротися з хвороботворними агентами.

Мікрофлора кишечника регулює імунну реакцію, тому без корисних мікроорганізмів можливе порушення балансу в бік хвороби.

7. Частіше бувати на відкритому Сонці

Вітамін D просто необхідний для зміцнення імунітету.

Оптимальну дозу сонячного вітаміну можна забезпечити, буваючи на Сонці щодня по 15-20 хв.

Вітамін D допомагає знизити ризик інфекцій, зміцнює імунну відповідь організму. Він стимулює виробництво пептидів імунної системи, які провокують протимікробну реакцію.

8. Розумна помірність

Згідно з положеннями традиційної китайської медицини, наш організм повинен перебувати в незмінноій рівновазі інь і ян, щоб зберігати здоров’я. Якщо баланс порушується, і тіло природним чином прагне його відновити.

Поділись


Новини партнерів