Що потрібно знати про наслідки нападів епілепсії

Основним напрямком лікування епілепсії є контроль нападів. Але наслідки нападів також викликають занепокоєння як у пацієнтів, так і у медиків, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Понад 70% епілептиків кажуть, що після нападів відчувають сплутаність думок, виснаження, головний біль, емоційну реактивність, проблеми з пам’яттю та зміни поведінки. Такі побічні ефекти епілептичних нападів можуть тривати годинами, а то і днями.

Лікування цих ускладнень не існує, а причини їх виникнення вивчені ще недостатньо. Єдиним способом їх контролювати є запобігання судомам, які, імовірно, і призводять до їх появи.

Ускладнення, такі як страх і сплутаність думок після нападу, іноді можуть призвести до того, що пацієнт стає агресивним, якщо спостерігач або респондент не розуміє, як взаємодіяти з людиною, у якої щойно трапився припадок.

Це на стільки поширені симптоми, що в багатьох центрах епілепсії в Європі чи Америці є представники, які свідчать на користь пацієнтів, що виявили агресію до офіцерів поліції чи тих, хто намагався надати їм допомогу, у судах.

Ця реактивна агресія відрізняється від насильства, пов’язаного з постікальним психозом.

“Одразу після нападу люди можуть бути розгублені та збентежені. Вони можуть когось вдарити, якщо їх намагатимуться затримати, але це не постікальний психоз. Хоча такий стан часто помилково визначають саме так”, – каже невролог доктор Андрес Каннер з Медичної школи Міллера, Університет Майамі.

Постікальний психоз – це рідкісний стан, який виникає через кілька годин або днів після нападу, а не безпосередньо після нього. В цей час в людини підвищений ризик самогубства, трапляється і насильство щодо інших людей.

Сплутаність думок є найпоширенішим ускладненням після нападу і може тривати годинами і навіть днями.

Існує велика різниця в тривалості інших симптомів після припадку. В одному дослідженні було встановлено, що 60% ускладнень після епілептичних нападів тривали менше години, тоді як 10% тривали довше 10 годин.

Поділись


Новини партнерів