Науковці з’ясували, що спільного є у померлих від COVID-19

Команда дослідників з восьми установ Китаю та США проаналізувала дані 85 пацієнтів, які померли від ускладнень COVID-19 між 9 січня та 15 лютого в двох китайських лікарнях. Вони виявили низку факторів, яка об’єднувала більшість цих пацієнтів, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

Дослідницькій групі вдалося отримати доступ та проаналізувати історії хвороби померлих пацієнтів, включаючи наявність у них хронічних захворювань.

Вчені також змогли з’ясувати, які симптоми мали пацієнти та отримати інформацію про лабораторні тести та про лікування, яке вони отримували під час перебування в лікарнях.

Вони з’ясували, що 72,9% померлих від COVID-19 були чоловіками, їхній середній вік становив 65,8 років а найпоширенішими хронічними захворюваннями були серцево-судинні хвороби та діабет.

Таким чином, вчені назвали головною групою ризику чоловіків старших за 50 років із такими захворюваннями, як гіпертонія, ішемічна хвороба серця та діабет. Найпоширенішими симптомами COVID-19 залишаються лихоманка, задишка та швидка стомлюваність.

Що стосується іншої потенційно важливої ​​інформації, дослідницька група виявила, що у 81,2% осіб, що досліджувались, “мали дуже низький рівень еозинофілів [тип лейкоцитів, які є спеціалізованими імунними клітинами, що допомагають боротися з інфекцією]”.

Серед ускладнень, які виникли у пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, одні з найпоширеніших – дихальна недостатність, шок, гострий респіраторний дистрес-синдром та аритмія.

У рамках лікування більшість із них приймали антибіотики, антивірусні препарати та глюкокортикоїди, а деякі отримували імуноглобуліни (також відомі як антитіла) внутрішньовенно або інтерферон альфа-2b, який також є стимулятором імунної відповіді.

На основі цих даних науковці зробили висновок про ефективність використаних препаратів та їх комбінацій.

“Мабуть, наш найважливіший висновок полягає в тому, що хоча симптоми можуть не розвиватися до тижня після зараження, після їх виникнення може відбутися швидке погіршення, на що вказує невеликий проміжок між часом звернення до медиків та смертю (в середньому 6,35 днів)”, – пишуть вони.

Вчені також припускають, що аномально низький рівень еозинофілів – стан, відомий як еозинофілопенія – може корелювати з більшим ризиком виникнення важких наслідків у людей, які заразились SARS-CoV-2.

Хоча дослідники сподіваються, що їхні нинішні висновки можуть допомогти іншим лікарям краще зрозуміти та підготуватися до боротьби з COVID-19, проте вони закликають всесвітнє наукове співтовариство продовжувати фіксувати всю можливу інформацію.

Поділись


Новини партнерів