Вчені розповіли про користь гарячої ванни для здоров’я серця

Регулярний прийом гарячої ванни знижує імовірність смерті від серцевих захворювань та інсульту. Дослідження показало, що щоденний прийом гарячої ванни приносить більшу користь для серцево-судинної системи, ніж 1-2 прийоми на тиждень, пише Жіночий світ.

Прийом гарячої ванни також пов’язують з хорошою якістю сну, але незрозуміло було, який його довготривалий вплив на ризик серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт та інсульт.

Щоб дослідити це, науковці залучили учасників Японського Центру громадського здоров’я, дослідження, яке охоплювало більш ніж 61 000 дорослих середнього віку (від 45 до 59 років).

На початку дослідження в 1990 році близько 43 000 учасників заповнили детальну анкету щодо частоти прийому ванни та потенційних факторів впливу: способу життя, включаючи фізичні вправи, дієту, прийом алкоголю, вагу (ІМТ), середню тривалість сну, а також історію хвороби та поточне вживання ліків.

За кожним учасником спостерігали до його смерті або до кінця експерименту наприкінці грудня 2009 року, залежно від того, що відбулося раніше. Підсумковий аналіз проводили на основі даних 30 076 осіб. За період моніторингу сталося 2097 випадків серцево-судинних захворювань: 275 інфарктів; та 1769 інсультів та 53 раптових смерті, пов’язаних з іншими серцево-судинними захворюваннями.

Після поправки на інші фактори впливу, аналіз даних показав, ті, хто приймав гарячу ванну щодня, мали на 28% нижчий загальним ризик появи серцево-судинних захворювань і 26% нижчий ризик інсульту, ніж ті, хто приймав гарячу ванну 1-2 рази на тиждень, або не приймали її зовсім.

Щодо бажаної температури, то дослідження показало, що тепла ванна знижує ризик серцево-судинних захворювань на 26%, а гаряча – на 35%. На ризик інсульту температура води ніяк не впливала.

Коли з дослідження виключили дані тих, у кого з’явились серцево-судинні захворювання за 5-10 років після початку експерименту, результати все одно залишились клінічно значимими.

“Ми виявили, що частий прийом теплої чи гарячої ванни пов’язаний з суттєвим зниженням ризику гіпертонії. Це дозволяє припустити, що сприятливий вплив ванни на ризик серцево-судинних захворювань частково може бути пов’язаний зі зниженим ризиком розвитку гіпертонії”,- зазначають дослідники.

При цьому науковці зауважують, що надто висока температура води може бути небезпечною, особливо для людей похилого віку та тих, хто має серцеву недостатність. В загальному, користь гарячих ванн для серцево-судинної системи потребує додаткового вивчення.

Дослідження було опубліковане в журналі «Heart».

Поділись


Новини партнерів