Фахівці пояснили, у чому різниця між медичною та респіраторною маскою

Вони не тільки виглядають по-різному, але і вирішують різні завдання.В Інтернеті всі викладають свої фотографії в масках різноманітного дизайну. Але, головне, звичайно, не зовнішній вигляд, а захист. Ми попросили експертів розповісти, в чому принципова відмінність двох популярних типів масок – медичних і респіраторних? Важливо знати різницю між ними і розуміти, в яких випадках вони корисні, а коли — ні.

Чим респіраторні маски відрізняються від медичних масок?

Медичні маски і респіраторні маски служать різним цілям, тому вони сконструйовані по‑різному. Ендрю Стенлі Пекос, професор молекулярної мікробіології та імунології з Університету Джона Хопкінса, каже, що зроблені з тонкої тканини медичні або хірургічні маски захищають нас від величезної кількості мікробів та інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Але не всіх.

“Респіраторні маски, – пояснює Пекос, — мають більш міцну конструкцію, ніж хірургічні маски, і вони містять респіратор, який запобігає потраплянню набагато більш дрібних частинок в дихальну систему людини. Два найбільш поширених типи респіраторних масок – це N-95 і N-99, які при правильному використанні запобігають потраплянню 95% – 99% частинок повітря в рот або ніс людини”.

«Якщо лікарі не впевнені в способі поширення хвороби, наприклад, на ранніх стадіях спалаху, — говорить Хафіз, — вони рекомендують більш високий рівень захисту – тобто носіння респіраторної маски».

Чи потрібні маски здоровим людям?

«Користь від носіння медичної маски здоровими людьми не доведена — каже Пекос, – а респіраторні маски складні у використанні, що є однією з причин, по якій вони не рекомендуються населенню. Велика частина людей не носить їх весь час, що необхідно для їх ефективності». Головне, – розуміти, що респіраторна маска — це серйозний запобіжний захід, і використовувати її слід так, як сказано в інструкції.

Тоді як найкраще запобігти поширенню хвороби?

Оскільки маски не є найефективнішим способом захисту від інфекції, найкращі методи зниження ризику, – це добровільний карантин. Якщо ви відчуваєте себе добре, але боїтеся заразитися, зосередьтеся на митті рук з милом, а також використовуйте дезінфікуючий засіб для рук, що містить не менше 60% спирту.

“Якщо маска забрудниться, вона може навіть вам нашкодити”, – говорить Хафіз. Найголовніше для захисту від коронавірусу, — це миття рук.

Джерело

Поділись


Новини партнерів