Німецькі вірусологи: загроза зараження коронавірусом через смартофон перебільшена

В умовах епідемії коронавірусу часто звучать думки про небезпеку смартфонів, проте німецькі вірусологи заявили в публікації журналу Fit for Fun: загроза зараження від контактів з цими гаджетами перебільшена. Регулярне ретельне очищення телефонів дезінфікуючими засобами вони назвали надмірним заходом.

Сенсорні екрани смартфонів здобули останнім часом особливо погану репутацію, що не дивно: в обстановці розгулу коронавірусної інфекції люди постійно чують про загрозу зараження від брудних рук. Але чи дійсно наші мобільники такі небезпечні?

Німецький лікар-вірусолог Маркус Егерт з Університету Фуртванген, що займається питаннями повсякденному гігієни, констатує: «Мобільні телефони набагато менш забруднені, ніж багато хто думає».

З цією думкою згоден глава Німецького консультаційного центру гігієни (BZH) Ернст Таборі. Він заявив, що не бачить необхідності ретельно дезінфікувати смартфони, оскільки це дуже особистий предмет, який рідко передається в чужі руки. За його словами, для людини, яка регулярно миє руки і підтримує охайність, загроза зараження коронавірусом від смартофон – це скоріше міф, ніж реальність.

Федеральний інститут оцінки ризиків (BfR) згоден з цим. Його експерти уточнюють: «В даний час немає випадків, які доводять, що люди заражаються новим коронавірусом в результаті вживання забрудненої їжі або контакту з зараженими об’єктами. Основним шляхом передачі залишається крапельна інфекція».

Вірусолог Маркус Егерт додав, що дезінфікувати смартфон або планшет слід тільки людям, які працюють в клінічних умовах. У звичайному житті достатньо протирати телефони тканиною для окулярів або м’якою тканиною (футболкою) – це цілком ефективно видаляє більшу частину жиру і мікроорганізмів з сенсорного екрану.

Поділись


Новини партнерів