Маска від коронавірусу: Супрун розвіяла популярні міфи

Коронавірус в Україні викликав справжній масковий ажіотаж – Супрун пояснила, наскільки він виправданий.

Про це вона розповіла в своєму Facebook.

Коронавірус в Україні призвів до введення карантину до 3 квітня, і для громадян ввели ряд обмежень для недопущення поширення небезпечної інфекції, а також повідомили про ефективні заходи профілактики.

Українці масово скуповують хірургічні маски, які нині в дефіциті в аптеках міст, хоча медики не називають такі засоби захисту надійною “броньою” від COVID-19. Уляна Супрун прокоментувала масковий ажіотаж і розвіяла міфи навколо цього питання.
Як відзначають у Всесвітній організації охорони здоров’я, маски не є гарантованим способом уберегтися від коронавирусу – експерти не рекомендують носити їх здоровим людям.

Колишній керівник МОЗ України розповіла в своєму Facebook, коли і кому доцільно носити хірургічні маски, чому в суспільстві виник на них величезний попит і головне – які приховані небезпеки несуть в собі “тканинні респіратори”.

“Нам всім хочеться відчувати себе в безпеці. Однак, слід розрізняти раціональні засоби захисту від паніки”, – зазначила Супрун.

Маска потрібна тільки в наступних випадках:

  • Якщо ви кашляєте, чхаєте, є підвищена температура
  • Якщо ви доглядаєте за людиною з симптомами хвороби
  • Якщо ви працюєте в місцях великого скупчення людей (персоналу супермаркетів, працівникам поліції, водіям пасажирського транспорту).

“Важливо: маска забезпечує захист тільки в поєднанні з регулярною гігієною рук і своєчасною заміною маски”, – підкреслила Супрун.

Використання масок без вагомих причин не дає переваги в захисті від коронавирусу, попередила медик.

Чому виник ажіотаж навколо масок

Супрун зазначає, що незважаючи на рекомендації ВООЗ, деякі особи і ЗМІ помилково спонукають здорових людей масово носити маски.

“Це стимулює непотрібний попит на них, подорожчання і дефіцит масок для тих людей, кому вони дійсно потрібні – медичних працівників. Тих, хто опинився на передовій у боротьбі з Коронавірусною хворобою”, – йдеться в публікації.

Чи захистить або не захистить маска від коронавируса

Супрун заявила, що маска забезпечує насамперед бар’єрний захист: коли людина інфікована, то маска на її обличчі не дасть вірусу поширитися на людей і поверхні поблизу при чханні або кашлі.

Маска на обличчі здорових людей, що знаходяться разом з інфікованими (ближче 1,5 метра), стане бар’єром для вірусу і він не потрапить на рот або ніс, які маска прикриває.

“Але все це спрацює за умови, що маска була одягнена, знята і утилізована правильно”, – звернула вона увагу.

Як правильно користуватися маскою

  • Перед тим, як надіти маску, потрібно помити руки з милом або обробити їх спиртовмісним антисептиком.
  • Маска повинна закривати ніс і рот і щільно прилягати до обличчя по всіх краях – надягайте її правильно.
  • Не торкайтеся до маски під час використання, а вже якщо так вийшло, то відразу помийте руки або обробіть їх антисептиком.
  • Як тільки маска стає вологою, замініть її на нову – одноразові маски не можна використовувати повторно.
  • Коли знімаєте маску, потрібно торкатися тільки зав’язок ззаду і відразу викинути її в смітник (який закривається кришкою). Не забудьте потім помити руки або обробити їх антисептиком.
  • Не опускайте до підборіддя маску, якщо хочете випити води або перекусити – потрібно знімати повністю.
  • Борода і маска несумісні – вона не може щільно сидіти на обличчі.

Супрун вважає, що такі умови складно і досить незручно виконувати щодня, перебуваючи в громадських місцях.

“Ймовірно, що ви будете багато рухатися, торкатися предметів і поверхонь, поправляти одяг і зачіску. Вам захочеться поправити маску купу раз, навіть несвідомо, тому ви також задінете обличчя. Або ж може бути складно знайти смітник, який закривається, і доведеться викинути маску в звичайний і тим самим поширити вірус ще далі “, – йдеться в публікації.

Джерело

Поділись


Новини партнерів