Все, що потрібно знати про дезінфікуючі засоби для рук

У більшості країн через спалах вірусу COVID-19 різко піднялися ціни на дезінфікуючі засоби для рук. Уряди деяких країн навіть заморозили  їх, зарахувавши і санітарні засоби, і медичні маски до предметів першої необхідності, пише Жіночий світ.

ВООЗ зауважує, що найкращим варіантом, щоб очистити руки все ще залишається старе добре 20-секундне миття зі звичайним туалетним милом. Але якщо доступу до мила і проточної води немає, можна скористатись дезінфектором. Ось відповіді на найпоширеніші питання про ці засоби:

Що таке дезінфікуючий засіб для рук?  Це рідина або гель, що використовується для зменшення кількості бактерій, які залишаються на руках. В основному використовуються очисники з вмістом спирту.

Які інгредієнти входять до дезінфікуючого засобу для рук? Засоби для дезінфікування рук зазвичай складаються із спиртів, таких як етанол та ізопропанол, іноді поєднуються з катіонами четвертинного амонію (кватами), такими як хлорид бензалконію. Квати додаються у розчин в співвідношенні 200 до 1 000 000 для підвищення ефективності протимікробних препаратів.

Засоби, що не містять спирту, зазвичай виготовлені на основі хлориду бензалконію або триклозану. Багато дезінфікуючих засобів також містять зволожувачі (наприклад, гліцерин), які заспокоюють шкіру, та різноманітні ефірні олії для аромату.

Як правильно користуватися дезінфікуючим засобом для рук? Використовуйте дезінфікуючий засіб, що містить не менше 60 відсотків спирту. Нанесіть достатньо продукту на руки, щоб покрити всю поверхню, потріть руки одна об одну, поки вони не стануть сухими. В ідеалі це повинно зайняти близько 20 секунд. Також не змивайте та не витирайте дезінфікуючий засіб для рук, до того, як він висохне.

Наскільки ефективні засоби для дезінфекції рук? За даними Центрів контролю та профілактики захворювань, дезінфікуючі засоби рук добре працюють в умовах лікарень, де руки контактують з мікробами, але не покриваються брудом чи жиром. Деякі дані також показують, що дезінфікуючі засоби рук можуть добре працювати проти певних видів мікробів на не надто забруднених руках. Однак, коли люди готують їжу, працюють у саду, гладять тварин, тощо, рекомендується мити руки з милом та водою.

Поділись


Новини партнерів