Музика допомагає подолати наслідки інфаркту

Люди часто слухають музику, щоб підняти настрій та зняти стрес. І нове дослідження показує, що медицина повинна підтримувати таку практику, пише Жіночий світ.

Дослідження показало, що 30 хв прослуховування музики на день допомагало зменшити біль у грудях та тривожність пацієнтів, які нещодавно перенесли інфаркт.

“Ми вважаємо, що музикотерапія може допомогти всім пацієнтам після серцевого нападу. Вона дуже недорога та проста у застосуванні”,- заявив автор дослідження доктор Предраг Мітрович з Медичної школи Белградського Університету.

Однак, дослідники не рекомендують заміняти традиційне лікування на музикотерапію, навпаки, вони радять їх поєднувати.

Доктор Гай Мінц, керівник з питань серцево-судинного здоров’я лікарні Сандра Атлас Бас-Сердце в м. Манхассет, штат Нью-Йорк, прокоментував результати: “Музична терапія може принести пацієнтам додаткову користь і допомогти закріпити результати стандартного лікування. Тридцять хвилин прослуховування музики на день зменшували занепокоєність та приглушували больові відчуття”.

Приблизно у одного з дев’яти людей, які пережили серцевий напад, спостерігається тривожність та біль у грудях протягом 48 годин після нього. Для того, щоб зняти біль та запобігти майбутнім проблемам із серцем, їм прописують медикаментозне лікування. Але дослідники хотіли з’ясувати, чи можуть пацієнти зняти біль та тривогу, не збільшуючи дозу препаратів.

В дослідженні взяли участь 350 осіб з підвищеним артеріальним тиском, які пережили серцевий напад та відчували біль у грудях протягом двох днів після нього. Їх поділили на дві групи – одна отримувала стандартне лікування, інша – доповнювала його прослуховуванням музики. Перед початком експерименту науковці відібрали саме ті композиції, які учасники назвали заспокійливими. Дослідження тривало сім років. За цей час у “музичній” групі спостерігалось значне зниження тривожності та болю в грудях.

Дослідження повинно бути представлене на онлайн-зустрічі Американського коледжу кардіології та Всесвітнього конгресу кардіологів, 28–30 березня 2020 року.

Результати дослідження розглядаються як попередні до моменту їх публікації у рецензованому журналі.

Поділись


Новини партнерів