Авторитетний медичний журнал розвіяв 10 міфів про коронавірус

Пандемія в новинних стрічках і указах уряду, в групових чатах і соціальних мережах. І, зрозуміло, серед голих фактів процвітають міфи, непорозуміння і банальні страшилки. Портал medicalnewstoday.com вирішив розвіяти деякі з них і розповісти, про що варто турбуватися, а про що ні.

На даний момент у всьому світі було виявлено понад 200 000 тисяч випадків інфікування вірусом COVID-19, а з огляду на непрямі дані і похибки статистики, це число, швидше за все, значно занижене. Коронавірусу присвоїли статус «пандемії», що, будемо чесними, навіть звучить лякаюче. Як щось, що прибуло просто з апокаліптичних сценаріїв книг і голлівудських фільмів. Можливо, саме тому люди придумують міські легенди, підміняють факти і поширюють непідтверджені чутки.

Ми зібрали і спростували найпоширеніші міфи про коронавірус, що гуляють по соціальним мережам і передаються з вуст в уста. Деякі з них, на перший погляд, здаються нешкідливими, інші, навпаки, можуть спричинити неприємні і навіть небезпечні наслідки.

У надзвичайних умовах дуже важливо перевіряти всю інформацію, яка трапляється нам на очі і видається за істину. Отже, приступимо:

1. Спирт та / або хлорка можуть допомогти впоратися з вірусом, який вже потрапив в ваш організм

Звучить дивно, але деякі люди дійсно вірять, що знезараження можна здійснити зсередини, а склянка горілки захистить від всіх хвороб. Ні, ні і ще раз ні: ви можете (і повинні) дезінфікувати поверхні, але, будь ласка, тримайтеся подалі від спирту і хлорки, якщо мова йде про вашу шкіру або слизові. Опіки та отруєння вас тільки послаблять. Це стосується і алкоголю в цілому: міцні напої нашкодять вам і послаблять імунітет.

2. Коронавірус небезпечний для людей похилого віку, але діти ним не хворіють

Як і всі інші інфекції, SARS-CoV-2 (так називається коронавірус «за паспортом»), може вразити будь-яку людину в будь-якому віці. Звичайно, люди похилого віку та ослаблені люди (курці, страждають від астми, аутоімунних хвороб, діабету, серцево-судинних захворювань і тд) перенесуть хворобу набагато важче, і ризик поганого результату для них значно вищий, але захворіти може будь-хто. Навіть діти.

Діти і підлітки не володіють якимось особливим імунітетом в порівнянні з дорослими. Інша справа, що хвороба у здорових дітей протікає порівняно легко. Якщо ви турбуєтеся про малюків, подбайте, в першу чергу, про себе: в такій ситуації їм дуже потрібні здорові батьки.

3. COVID-19 нічим не відрізняється від звичайного сезонного грипу

Не зовсім. Коронавірус (він же COVID-19, він же SARS-CoV-2, він же Гога, він же Гоша) схожий за симптоматикою на грип, це правда. Людина страждає від високої температури, головного болю, ломоти в усьому тілі і кашлю, можливий розвиток ускладнень. Обидві хвороби можуть протікати відносно легко або дуже важко. І грип, і коронавірус здатні привести до важкої пневмонії і, іноді, до летального результату.

Але на даному етапі коронавірус – це набагато серйозніше. У розпал пандемії він має більш високу смертність, на що впливає відсутність вакцини, швидке поширення і брак дієвих ліків. Невивченість і новизна коронавируса робить його куди небезпечнішим за грип – наша імунна система просто не знає, з чим має справу.

4. Ви захворіли коронавірусом? Замовляйте дерев’яний макінтош

Ні. Навіть не заводьте цю шарманку. Так, COVID-19 – це серйозна хвороба, і її не можна переносити на ногах (самоізолюйтеся!). Але, як ми вже сказали вище, летальний результат через ускладнення загрожує дуже невеликій групі людей. Крім того, за версією китайських вчених, в 81% випадків хвороба протікала відносно легко і швидко.

5. Собаки і кішки можуть захворіти коронавірусом і заразити ним усіх навколо

На даний момент немає ніяких підстав вважати, що COVID-19 може стати хворобою, небезпечною не тільки для людей, а й для домашніх вихованців (точніше, тварини хворіють коронавірусом, але своїм власним штамом, далеким родичем SARS-CoV-2). Так, в Гонконзі собачка породи померанський шпіц була заражена своїм господарем, не демонструвала ніяких симптомів і відмінно себе почувала. Просто проведений на ній тест показав позитивні результати.

Важливо відрізняти реальну інфекцію і умовно-позитивну реакцію. Остання – це банальне підтвердження того, що вірус присутній в тій чи іншій мірі. Навіть якщо собаки і кішки давали позитивний результат при аналізі, присутність вірусу була слабкою, незначною і незабаром зникала. При пандемії абсолютна більшість заражень відбувалася під час передачі від людини до людини. Зрозуміло, потрібно піклуватися про вихованців і звертати увагу на їх самопочуття, але поки що немає підстав для страхів.

6. Маски можуть захистити вас від зараження коронавірусом

Медичні працівники, лікарі та медсестри, носять маски на обличчі (щільно підігнані і часто замінні), щоб захиститися від вірусів. Проте, маски, які ви можете (або не можете) купити в аптеці, не захистять вас.

По-перше, вони не прилягають до обличчя так, як повинні були б. По-друге, ці маски недостатньо щільні. По-третє, вони швидко стають вологими і брудними, від вуличного бруду або вашого дихання. Не витрачайте свої кровні на те, що допоможе вам, хіба що, як плацебо.

До слова, люди, які носять маски, схильні нехтувати миттям рук та іншими заходами захисту, оскільки вважають, що захищені достатньо. Не попадайтеся на цей прийом.

Проте, якщо ви вже заражені або просто почуваєте себе погано, носіть маску. Так ви допоможете затримати поширення вірусу і не заразите інших.

7. SARS-CoV-2 – просто черговий штам грипу, його мутація

Коронавіруси – це група, «сім’я» вірусів, у кожного з яких є шипоподібні білки на поверхні. Вони вважають за краще вибирати жертвами людей і викликають симптоми, схожі з ГРЗ. Деякі з них більше «люблять» тварин, але це рідкість. За складом, способу атаки на клітини і походженням коронавіруси не схожі на відомі нам штами грипу. Їх об’єднують тільки схожі симптоми.

8. Щоб заразитися, потрібно провести поруч з хворим не менше десяти хвилин

Неправда. Чим довше ви будете перебувати поруч із хворим, тим вищою є ймовірність того, що ви захворієте самі. Але, по суті, інфікованій людині достатньо чхнути на вас в невдалий момент, і цього вистачить для того, щоб вірус потрапив в ваш організм.

9. Антибіотики лікують від коронавірусу

Ні. Антибіотики вбивають тільки бактерії, але не відділяють корисні від шкідливих, віруси вони знищити не в силах. Не поспішайте прописувати собі антибіотики при перших ознаках інфекції – ви тільки послабите кишковий мікробіом, а разом з ним і імунну систему.

10. Коронавірус – найстрашніше, що траплялося з людством. Це найзаразніший і найсмертоносніший вірус з усіх

Ні. Звичайно, ні. Ебола була набагато смертельнішою, чума була куди страшнішою, але ми впоралися з усіма цими хворобами. Причому з останньою – багато століть назад, без обладнання, інтернету, вакцинації і розуміння основ гігієни. Впораємося ми і з коронавірусом. Просто це займе якийсь час і, звичайно, вимагає від усіх нас деяких зусиль. І здорового глузду.

Поділись


Новини партнерів