Медики пояснили, чому німіють руки: 7 можливих захворювань

Зниження чутливості, неприємне відчуття поколювання в руках є симптомом цілого ряду захворювань. Воно пов’язане з порушенням роботи нервових імпульсів або кровоносних судин, заважає виконувати роботу або займатися домашніми справами. Якщо регулярно німіють руки, потрібна комплексна діагностика для пошуку прихованої причини і вибору методу лікування.

У медицині цей симптом називається «парестезією». Основна небезпека – при втраті чутливості людині складно контролювати дрібну моторику, виконувати точні роботи, що позначається на настрої і самопочутті. Усунути проблему можна тільки після виявлення причини оніміння рук і пальців.

Симптоми парестезії

Якщо оніміння і поколювання турбує після незручної пози, не варто турбуватися: це явище природне, воно швидко проходить після легкого самомасажу затерплих м’язів. Приводом для термінового відвідування лікаря є часті напади, при яких німіють руки, на кілька хвилин і навіть годин, зникає чутливість в подушечках пальців.

Симптоми, характерні для парестезії:

  • “мурашки по шкірі;
  • руки німіють до плеча;
  • складно стиснути пальці в кулак;
  • виникає відчуття жару або холоду;
  • шкіра на пальцях блідне;
  • можуть злегка синіти нігті при порушенні кровообігу.

Патологія нерідко перестає в хронічну форму, а напади з’являються кілька разів на добу. Це заважає керувати автомобілем, набирати текст, тримати ніж або ложку. При появі подібних ознак краще звернутися до невропатолога для поглибленої діагностики.

Основні причини оніміння рук при парестезії

Причиною дискомфортних відчуттів завжди є пошкодження або травма нервових закінчень. Вони перестають правильно подавати і отримувати імпульси, тому втрачається чутливість і частковий контроль над рухами, зникає сила при стисканні. Лікарі виділяють кілька основних причин, які можуть спровокувати ускладнення.

Шийний остеохондроз

Перша причина, чому німіють руки, – порушення кровообігу в шийному відділі хребта. При остеохондрозі на хребцях з’являються відкладення, змінюється їх структура, можливе просідання і обмеження кровоносних судин. Приплив кисню і корисних речовин до нервових закінчень різко знижується.

При шийному остеохондрозі оніміння рук часто супроводжується хворобливими спазмами і поколюванням. Вони віддають в плече і задню частину шиї, можуть супроводжуватися головним болем, втомою. Для усунення проблеми лікарі рекомендують стежити за поставою під час сидячої роботи, періодично робити самомасаж шиї і верхньої частини спини, відвідувати фізіотерапевта. Корисно познайомитися з голковколюванням, займатися плаванням або гімнастикою.

Тунельний синдром

При онімінні кистей рук, сильному болю в зап’ясті не виключеним є професійне захворювання офісних працівників і програмістів – тунельний синдром. При постійній роботі мишкою і неправильному положенні кінцівки під час набору тексту виникає обмеження нерва, що проходить через карпальний канал руки, порушується його кровопостачання і живлення.

Тунельний синдром – серйозне захворювання, що вимагає комплексного лікування. В іншому випадку виникає гострий біль, сильні спазми, що виключають можливість повноцінно працювати. Без терапії нерв поступово відмирає, перетворюючи здорову людину в непрацездатну.

Нестача вітамінів і мінералів

За здоров’я і тонус нервових закінчень відповідають вітаміни групи В. При суворій дієті або авітамінозі спостерігається їх нестача, що позначається на передачі імпульсів. На проблему може вказувати м’язова слабкість, дратівливість, жовтий відтінок шкіри на руках. Щоб позбутися від оніміння, приймайте вітамінний комплекс з вітаміном В12, магнієм, калієм, налягайте на м’ясо, печінку, сир і печериці, не забувайте про морську рибу і курячі яйця.

Хвороба Рейно

При спазмі капілярів виникає порушення кровообігу в кистях рук. Синдром або хвороба Рейно супроводжується онімінням, втратою чутливості і почервонінням шкіри. Пацієнти скаржаться на відчуття холоду, який не проходить після розтирання кистей і пальців. При подальшому розвитку можуть відмирати м’язи, які контролюють згинання фаланг.

Патологія розвивається при гормональному збої, інтоксикації, стресі або палінні, іноді передається у спадок. Її може спровокувати надмірне вживання кофеїну і стимуляторів, часте переохолодження рук. Лікування підбирається індивідуально в залежності від причини.

Ускладнення при фіброміалгії

Рідкісне, але важке захворювання, в різній мірі зустрічається у 6% жінок. Оніміння рук супроводжується виснажливим ​​м’язовим болем, який знімається тільки сильнодіючими препаратами. Поступово «мурашки» поширюються на груди, обличчя і шию, а спазми заважають повноцінно відпочивати і працювати. Проблема супроводжується депресивним станом, безсонням і розладом травлення.

Червона вовчанка

Аутоімунне захворювання часто вражає нервові закінчення, які контролюють рухи кінцівок. Організм починає атакувати сам себе, виникає запальний процес, що заподіює біль. При відмирання волокон втрачається чутливість і здатність контролювати рухи пальців. Необхідне комплексне лікування, спрямоване на усунення причини.

Діабетична невропатія

При високому рівні глюкози в крові починається руйнування нервової тканини, утворюються запальні вогнища. Розвивається периферична форма невропатії, при якій спостерігається втрата чутливості в верхніх кінцівках. Руки часто німіють, при загостренні втрачається координація рухів і рефлексів, частішають судоми. Нерідко симптоми доповнюються появою на шкірі виразок, деформацією суглобів.

Якщо німіють руки, необхідно терміново звернутися до лікаря. Це симптом, характерний для запалення або руйнування нервових волокон при різних захворюваннях. На початковій стадії вони добре піддаються лікуванню, повертаючи впевненість в рухах і повну чутливість в пальцях.

Поділись


Новини партнерів